от Lucifer

След като целия туитър днес (защото последните дни бях забил на Burn Notice) се скъса да коментира дипляната на РИОКОЗ с Кънчо, реших и аз да и хвърля едно око … Да видим, аджеба, този Кънчо за чий хуй е станала известен.

Кънчо всъщност, от където и да си го погледнеш е хуй. Добре де … член. Но каква е идеята на тая брошурка, която както разбрах е просто преиздадена?

Да въвлече децата в разговор за това … вярно, че таргета е 9 – 11 годишни деца, защото преди това не могат да четат достатъчно, а след това … ами след това разговора не е единственото което се случва, що се отнася до секса.

Но нека се върнем на темата … какъв е проблема с Кънчо?

Повечето коментари, които прочетох (и не игнорирах, защото са малоумни или съдържащи теории на конспирацията) имаха едно много силно мнение против тази дипляна. Някои я намираха за глупава, дори смешна. Някои я намираха за аморална и упадъчна, защото е насочена към децата. Някои дори обвиниха създателите и че са педофили. Имаше и такива, за които беше просто ограничена и не забавна.

Но нека се замислим реално.

Уточнихме вече таргет групата … или може би не ми вярвате? Хванете кое и да е дете над 13 и то ще ви каже повече неща за секса отколкото вие сте знаели на тази възраст. Не казвам, че това ускорено сексуално съзряване е хубаво. Но за съжаление е неизбежно. Не е тайна, че децата откриват секса все по-рано и по-рано … и може би една от основните причини е точно не желанието … или не възможността на нас – възрастните (колкото и да не спадам към групата на „възрастните“ по принцип) да говорим нормално за секса и по този начин да превръщаме секса в нещо непознато, много често дори забранено. Което, естествено, кара децата да го търсят и да го откриват.

Как да достигнеш до умове и съзнания, които не са напълно оформени и сега са започнали да се откриват и само опознават … да опознават разликата в половете, която се изразява в нещо повече от това, че момиченцата си нямат … Кънчо? По-възможно най-простия начин. Как да обясниш на дете, което не знае що е вирус или STD, защо му е да слага презерватив?

Тук, моралистите сред вас ще скочат, че не е необходимо да учим децата си на такива неща, че това е аморално, и ги подтиква да правят секс, че ги принуждаваме да разкриват сексуалното преди да им е време и че трябва да ги учим да се въздържат.

Да де, ама не. Независимо дали ви харесва или не, мили родители, децата ви съзряват и освен ако нямате намерение да ги превърнете в асоциални създания, без грам опит в динамиката със себеподобни, не можете да ги откъснете от секса, от болестите и от опасностите. Не можете да ги сложите под стъклен похлупак и да се ги изолирате. Това, което можете да направите … и по-важното – трябва да направите е всъщност да ги подготвите. Да им обясните нещата. И да го направите на такъв език, че да бъдете разбрани … като началото, колкото и да е странно е именно Кънчо – грозно нарисуваното хуйче, което се опитва да си сложи „шапчица“ и е готово да се „труди“ (да, секса е труд – гори се енергия и се поти човек, но и рисуването е труд, както и музиката).

Може би Кънчо не е идеален …

Защо? Може би защото е малко по-остарял и с овехтял речник. Малко смешничък и малко наивен, но е едно добро начало … много по-добро от колкото остарелите морални и ценностни разбирания на повечето хора са склонни да приемат.

Не, Кънчо не е нито вулгарен, нито пошъл.

Кънчо е по детски простичък и обикновен … Кънчо разказва приказка, може би с малко по-стар речник, но все пак … има го и бих казал, че е, макар и вехто, добро начало.

Сега можете да ме наречете пошъл и безморален, но помислете добре, дали е така.

Ваш,

Lucifer

P.S.: Ето ви мнението, което ме накара да напиша това: „Как не се: Кънчо“

P.P.S: Ето ви и самият Кънчо: (pdf)

2 Отговори на “Кънчовска му работа …”

 1. Първият проблем е, че таргетът на Кънчо е не каквото мислиш, а 15 годишни деца (много от които вероятно имат по-сериозен сексуален опит от кънчовите автори). По отношение на тийнейджъри Кънчо не може да предизвика друго, освен хилеж и поводи за закачки (и тежко му и горко, ако има някой Кънчо в класа). Това беше потвърдено и от няколко мои познати, които са имали шансът да получат брошурата за Кънчо в училище. Малката ми сестра дори си я пазела.

  Вторият проблем, свързан с първия, е непознаването на таргета. Че какво им говори на днешните тийнейджъри „щурмовак“, например? Също така, откъде-накъде тийнейджърската сексуална активност се свързва непременно с безразборни сексуални контакти? „Раздавам се и тук, и там“. Не морализаторствам – просто далеч не всички пубертети се раздават „и тук, и там“ или си го поставят за цел.

  И т.н.

  Не става дума за консервативна критика тук – ако се прави послание, предназначено за дадена група, важно е тя да бъде познавана и към нея да се подхожда с уважение, а не да бъде третирана като малоумна. В друга брошурка на РИОКОЗ пък, която съм цитирала в блога си, се казва, че ранното започване на сексуални контакти можело да доведе до импотентност… с такива идиотски послания никого няма да убедят, само ще трошат държавни пари.

  • Както казах – езика на брошурата е архаичен … а и вярно, че не се загледах в това “Раздавам се и тук, и там” …

   Съгласен съм, че тази брошура по никакъв начин не може да достигне до 15-16 годишните деца, но сериозно – не съм го и очаквал … мислех, че е предназначен за по-малките деца.

   Но и не може да не признаеш, че това показва нуждата от по-сериозен дебат. Както казах – макар и не съвсем добро, това е някакво начало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux