от Lucifer

Интернет е много хубаво нещо.

Интернет ни дава пълна свобода и възможността да бъдем това, което не можем да бъдем на живо. Не е ли чудесно?

Някога, много отдавна, във времената на IRC, хората сякаш някак успяваха да създадат два отделни образа – този истинския, който виждаха хората и онзи другия – на Клавишните мачовци. Лично аз никога не успях да развия това раздвоение, не успях специфично да създам напълно различни хора за online и onlife, но това е защото аз съм израснал и на двете места и винаги съм бил себе си.

В днешно време все още се среща такова … разделение, макар, че днес не е чак толкова силно изразено … свикнали сме с комуникацията зад буквите … някак си виждаме човека, седнал да пише на клавиатурата … все още ги има тези, които са много велики в мрежата, но в истинския живот са свити … но сякаш вече не са така изразени … някак си свикнахме да ги усещаме … или поне толкова сме привикнали с това разделение, че не ни учудва много …

Но от доста време не бях виждал такова раздвояване, достигнало висините, които видях на скоро.

За какво става дума?

Като администратор на един специфичен форум (хайде сега, знаете кой е), ми се налага да проверявам множество сигнали. Един от най-честите сигнали е че даден потребител не е това за което се представя. Проблема в този род сигнали е, че това мен не ме интересува. Ние винаги сме държали на свободата на потребителите ни и на възможността да бъдат това което искат. Дали един мъж ще се изживява като жена или една жена като мъж – това не е в нашите правомощия. Нашата цел е да се спазват правилата, а кой като какво иска да се представя – не е наша работя. Не искаме доказателство за пола или за истинността на информацията в профила. Анонимността на потребителите ни е над всичко – възможността да са себе си без да бъдат принуждавани да излизат от прекрасната свобода да не знае никой кои са, освен ако самите те не пожелаят.

Този път проблема беше друг. Същия но различен …

Какво означава да откраднеш чужда самоличност, когато си в сайт, посвещаващ толкова време на анонимността (не гарантираме пълна анонимност, защото в Интернет няма такова нещо, но относителна)?

Как можеш да откраднеш чужда самоличност, когато никой не знае кой си?

Просто е – крадеш лицето.

На скоро във форума се появи една девойка, която още от началото показа, че не се срамува от това с което се занимава. От желанията и влеченията си … няма лошо. Аз също не се срамувам, аз също съм открит. Девойката не правеше нищо чак толкова лошо … чак толкова. Макар, че нямаше тема свързана със снимки в която да не цъфваше лицето и … аз нямам проблем с това – не иска да си крие лицето, да не го прави. Хубави снимки, сравнително добре направени, показваха хубаво тяло. Аз проблем нямам …

Разбира се имаше и възмущения. Оказа се че девойката на снимките е позната по някакъв начин на приятелката ми … и тя беше възмутена. Как може … не стига друго, ами и свободна се писала и търси партньори … а какво ще каже приятеля и … но това не е наша работа. Ние, нито аз, нито тя, не сме морална полиция и няма причина да казваме на трети човек нещо, което не ни е работа.

Вече започнахте да се досещате за какво говоря, нали?

Но нека продължа бавничко, за тези по-бавничките от вас …

Оказа се, че девойката не е позната само на приятелката ми … но има и други познати в моя любим форум … които притеснени да не би да се издадат (какво ще си помислят за мен) подпитали малко или много съответния потребител … и о чудо … ама те не се познават. Последвалия сигнал до администрацията на форума ни накара да се задвижим. И ние да свършим малко работа … и какво се оказва?

Снимките всъщност се използват без разрешение на девойката на тях. Дори не знае, че тези снимки са плъзнали из Интернет … Административната реакция разбираше беше бърза и безкомпромисна (тъй като триенето не е решение) – снимките бяха изтрити, потребителя предупреден и публично обявен за лъжливо овчарче. Ние не можем да пазим хората, ако не искат да се пазят сами – ние можем само да ги предупредим за възможните опасности.

Всеки има право да бъде когото си поиска, но не можеш да отнемеш лицето на някой друг. Не говоря за случайна снимка, взета някъде от нета … а за цяла фотосесия, която се използва в множество сайтове за да се представиш за някой друг. Не го разбирам и не го одобрявам.

Ваш,

Lucifer

Пост 35 от 60

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux