от Lucifer

Още от началото ще кажа, че за разлика от повечето GeekTime ръководства, почти не мога да обясня как работи. Съжалявам, но кодирането на видео е едно от малко по-мътните за мен неща свързани с компютрите. Предполагам, че все ще се намери кой да ви обясни кое за какво е, но този човек не съм аз … ще ви дам настройките, които аз използвам за ендкодинг …

Но да се върна на първия въпрос – защо?

Идеята е да компресираш видеото без видима загуба на качество, но редуцирайки големината на файловете.

Програмата, която се използва е HandBrake – Open Source Video Transcoder … Безплатна за сваляне и ползване. Основното предназначение на програмата е прехвърлянето от един формат в друг – така наречения транскодинг … потребителският интерфейс е сложен. Като цяло програмата е предвидена само и единствено за конвертиране … макар, че предлага някои малки удобства като например добавяне на звукови потоци, субтитри и разделяне на chapter-и.

Както казах не разбирам нищо от енкодване на видео, но до колкото схващам идеята е да се намали броя на така наречените key frames (ако съм разбрал правилно, това са кадрите които се изобразяват цели, а всички други биват просто налагани като променлива величина). Настройките, които аз използвам не са измислени от мен. Ако се разтърсите сигурно ще можете да намерите по-качествено и по-пълно ръководство, в което да е обяснено по-добре коя опция за какво се използва. Лично аз използвах подобно ръководство за да си направя пресета, просто не помня кое беше ръководството.

Picture

Picture

Filters

Filters

Video

Video

Advanced

Advanced

 

 

 

 

 

 

 

 

Целия пресет можете да свалите от тук – цък

За да покажа за какво говоря ще използвам Big Buck Bunny фаила с разделителна способност 1920х1080, 24 fps, h264 енкодинг в MP4 контейнер. Можете да си го свалите от сайта на проекта – страница за сваляне (директна връзка към директорията – цък).

big_buck_bunny_1080p_h264.mov е с големина от 691 MB (725 106 140 bytes).

Използвам Big Buck Bunny по следните причини:

  • Свободен лиценз
  • Шарен с добри контрастни цветове
  • Достатъчно действие за да се забележи размазване ако има такова в динамичните промени на кадри

Полученият след енкодинга фаил е с големина от 173 MB (181 778 377 bytes). Разделителната способност и кадрите в секунда са същите … само контейнера е MKV (предпочитам матрьошка контейнера просто за удобство).

Както ще видите от информацията – не съм пипал качеството на звука.

sidebyside355

Избрал съм случайни моменти. В ляво виждате прекараното през HandBrake видео, в дясно – оригинала.

sidebyside508

И за последното сравнение – едно изображение от движение … или поне до колкото успях да го хвана:

sidebyside701

Целия процес на транскодване, поне с този пресет отнема изключително много време – на i7 – 6700 мобилен се транскодва приблизително с 10 до 13 кадъра в секунда … което е почти двойно време на дължината на видеото.

Но защо да минавате през този процес?

Лично аз го правя поради недостиг на място. Последния транскоде който направих беше сезон 8 на Doctor Who, успявайки да сваля оригиналната големина на ЦЕЛИЯ СЕЗОН от почти 43GB на малко под 10GB … мисля че си струва 20-те часа чакане.

Надявам се да съм бил полезен. Извинете ме че това не е поредното задълбочено How-to, но наистина не разбирам от видео encoding … там за мен си остава тъмна и неразгадаема Индия, когато става дума за подробности … но знам достатъчно за да си спестя 30 GB място …

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux