от Lucifer

И така …

6947_10201513030652741_699838476_nСпечелихме! 404 дни протести … 404 дни много хора искаха оставката. Сред тях бях и аз. Избягвах за последна година да пиша за политика, не че някога съм го правил сериозно, но в последните 404 дни го избягвах активно. Правих го защото, въпреки че исках същото, което и #ДАНСwithme нямах времето да съм там, но ги подкрепях. От първия ден, през дните в които бяхме хиляди, през нощта на белия автобус, през дните в които само от Комитата научавахме че движението го има до днес, когато #ДАНСwithme постигна това, за което всички се борехме …

Не знам за вас, но за последните години (от както се интересувам активно от политика), това ми се стори най-слабото и най-купено правителство. Изпълнителна власт без воля, и някак си без глас. Не казвам, че предните управления не са били купени или че е нямало „външна“ намеса, но в това управление, нещата бяха най-видими. Спокойно мога да кажа, че това правителство беше най-антибългарското, което съм виждал – Южен поток, Белене, КТБ … това са само големите неща, които от ръба на тяхното управление се виждат.

Но малките са по-важни – за една година и малко над месец управление се загуби сигурността в държавата. Държавата абдикира от това което и се превърна в това което не трябва да е – от инструмент за ред и социална стабилност, се превърна в бавна тромава машина, опитваща се да симулира живот. Вместо апарата на държавата да се стреми към усъвършенстване и неусетна работа, сякаш в зъбните колелца на машинката наречена държава беше изсипана торба пясък. И не това не бяха протестите … те бяха просто индикатор че обществото няма да стои безучастно, когато държавният апарат руши държавата като такава.

Нито едно българско правителство не е предизвиквало толкова бърза реакция – ние сме търпеливи. В повечето случаи даваме втори шанс на допусналите грешка … тогава си направете сметка колко бързо това правителство показа, че е некадърно и неспособно да изпълнява едничката си роля – да защитава интересите на българските граждани в България. Защото правителството е за това – то трябва да защитава интересите на народа си …

А те доказаха че не го могат точно за месец.

За тази година и малко се нагледахме на лъжи, манипулации, наслушахме се на опорни точки … разни хора ни обясняваха разни неща, ама то се оказа че не били компютри, а компоти и не сме ги изнасяли ами сме ги внасяли …

Но има и хубава страна – обществото ни се пробуди. Гражданското общество се превърна в коректор на това, което трябва да е и вече не допуска с лека ръка да бъде лъгано … за тези 404 дни на протести нямаше насилие, нямаше ескалация по една много важна причина – хората не смятаха че е нужно – безсилието на правителството не беше достигнала критична опасност за нас … и не изискваше проливането на кръв.

Лесно е да се свали правителство с насилие. Но ние, хората предпочетохме да не го правим така. Това стана видно в нощна на белия автобус. Тези хора искаха едно единствено нещо – да се чуе гласът им. Ако искаха кръвта ви – няма достатъчно армия и жандармерия която да ви опазят. Няма как да стане – народа е повече. По-добре подготвен … и по-важното е че е с мисия – бъдещето на децата ни. Ако хората бяха решили, че този цирк е опасен, щяха да го изметат …

Но гражданското общество у нас се оказа цивилизовано. Културно. За това и им даде шанс да си тръгнат не на върха на вилите и не гонени от гневни тълпи, а да си се изнижат като плъхчета.

Правителството на плъховете си замина. Хората спечелиха. Поне се надявам да съм прав, като мисля, че не успяха да нанесат необратими поражения на държавата ни.

Ние спечелихме, вие загубихте … а сега умрете в сянката на историята и не се връщайте.

Само се надявам, хората … не тези участвали в #ДАНСwithme, а другите, да се научат да гласуват по съвест и с ум … но най-вече да гласуват, за да не се случва това което се случи сега.

Ваш,

Lucifer

Един отговор за “ERROR 404 – Правителството не е намерено!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux