от Lucifer

399px-AngeldjambazkiМине се не мине някакво време и някой наш политик реши да ни развесели с неграмотната си реакция в някоя социална мрежа. Вчера покрай изказването на Ангел Джамбазки в A-Specto се е разиграла поредната кървава драма. Разбира се аз съм я проспал, защото вчера цял ден си имах къде къде по-важни неща за правене, но сутринта с кафето преди работа се забавлявах да чета изцепки.

Явно господин Джамбазки не разбира как работи Интернет, социалните мрежи и това да си публична личност.

Ангелчо, изглеждаш ми умно момче, вишишче. Все пак защото си специален ще се опитам да ти го обясня като за специалните деца.

Да започнем с това, че ти си публична личност. Като такава, волю неволю, се налага да търпиш и публичното мнение. Изказал си се (да не кажа друга дума), обидил си един куп хора, после как няма хората да се занимават с теб – живеем в свободна страна, в която, колкото и да не ти се вярва хората имат право на мнение. Като си решил да използваш Интернет като трибуна, ще се наложи да търпиш и отговорите на хората. Ако не искаш да те занимават със себе си – не чети. Толкова е просто.

Едно такова отношение към избиратели, дали мандат на каквото там политическо тяло обитаваш, най-малкото не показва добро възпитане. Ама така – то това се учи в първите няколко години, докато растеш. Предполагам, средата е била такава, че не си получил необходимото образование … ама то си личи и от аргументативните ти възможности в спор – сигурно ще успееш да се справиш в дебат с третокласник, само да не е отличника на класа, че тогава ще знае думички, които ще са ти малко сложни.

Но дори той нам да изпадне до употребата на ad hominem. Все пак, много е лесно да засегнеш някого на сексуална или семейна вълна, но това не показва мъжество, дори напротив – просто показва че ти липсва основно възпитание и култура (това са онези неща дето се учат в началото и обикновено включват сложни за теб неща, като това да не ядеш с ръце, да не казваш акани думички) … Виж сигурен съм че все ще намериш някой да ти обясни какво означава основна култура. После може да се опита да ти обясни какво означава основна култура на комуникация (извинявай, че използвам сложни думички, ама нямам как да го кажа по-просто).

Ангелчо, виж сега моето момче, хората не те занимават със себе си, те се занимават с теб. Забавляват ти се, осъждат те или те критикуват, но това е само защото си публична личност, а като такава търпиш корекция на публиката. Интернет е странно място, пълно със странни хора. Някои са същите такива специални момченца и момиченца като теб, но има и хора, чиято обща култура, възпитане и речников запас им позволяват да влизат в спорове и да излизат от тях без да изпадат до употребата на епитети свързани със сексуалните предпочитания или роднинските връзки на ответната страна, но хей, знам че това е голямо очакване за теб.

Виж, за да не те дразнят хората, като изразяват мнението си върху твоите изказвания, винаги можеш да си сложиш метафоричните пръсти в метафоричните уши и да започне да си тананика „ЛА-ла-ла“. Само гледай да не го правиш с реалните, че ще е комична гледка от трибуната на която си застанал.

Знам, че хората са използвали сложни думички когато са говорили с теб. Дълги такива или на латински, то не е нарочно. Просто те хората така си могат. Ако не разбираш нещо от казаното – питай. Все някой добър човек ще седне да ти обясни какво се има предвид с тези думички.

А сега сериозно – щеше да е смешно, ако не беше жалко. Човек, който при това е политик издигнат от хората, се държи по този начин от публична трибуна, след което се заема да раздава правосъдие и да оспорва правото на изразяване на мнение от граждани. Жалко е, че такъв човек най-вероятно ще се измъкне от поемането на отговорност. А отговорност трябва да се поеме – уважението и културата са дефиницията на едно цивилизовано общество. Нека поне се погрижим господин Джамбазки да помни дълго тази своя постъпка – да му я напомняме редовно.

Чудя се да се смея ли, да плача ли …

Ваш
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux