от Lucifer

113_cosmos_carousel-carousel-1400x386Какво се получава, когато съберете един от най-добрите научни презентатори на нешето време с един от най-добрите продуценти на развлекателни предавания на нашето време, и за капак им дадете вече брилянтно изпълнената идея на друг велик презентатор?

Получавате Cosmos: A Spacetime Oddysey …

Ако не сте гледали Космос и поне малко се интересувате от наука, история и изобщо от всичко, значи сте пропуснали много. Преди година или две @Ju се беше хванал да раздава разни книги, та тогава намазах от него „A short history of nearly everything!“, аз съм си sciance geek и това беше едно прекрасно четиво … Cosmos е едно прекрасно … и да не забравя красиво … допълнение … или различен поглед.

За какво все пак иде реч?

Cosmos: A Spacetime Oddysey е reamke или по-скоро осъвремняне на Cosmos, оригинално създадено през 80-те години на миналия век телевизионно предаване. Авторът му тогава е бил Карл Сейгън – един от най-блестящите учени, които нашата малка синя планетка е имала щастието да се сдобие … 30 години по-късно – Ниел ДеГрас Тайсън, заедно със Сет МакФарлан (да, човека стоящ зад Family Guy) решават да се хванат и да осъвременят приказката на нашата цивилизация.

Това е една поредица от 13 епизода, които ще ви разкажат всичко. Абсолютно всичко, което сте искали да научите за физиката, химията и биологията. За 12 епизода, Ниел ДеГрас Тайсън ни разказва всичко – от сътворението на вселената до нейния край. Води ни на места, за които не сме си и представяли – от микро-мутационната грешка в ДНК репликацията на клетка (онова, което е виновно за това да сме различни) до event horizon-а на черна дупка, че и отвъд него.

И всичко това, направено изключително красиво и изключително достъпно. Последните достижения на компютърната анимация, смесени с не много технически термини ни разкриват истината за нас, света в който живеем и вселената като цяло. Едно от най-хубавите неща на тази поредица, е че няма за цел да дава всички отговори. Има много места, където ще чуете – „Науката не знае, но ще разбере“ или „още не знаем“.

3 са нещата които ме грабнаха в този сериал. И които ме накараха да го изгледам целия – на първо място, както вече казах, красотата му. Компютърна анимация, смесена с увлекателна приказка със спокоен глас, разкриваща магията на … ами магията, която стои зад света в който живеем. Втората причина беше, че сериала е достъпен в Интернет. Да, правилно. Не torrent (не че няма да си го сваля за да си го имам), а достъпен от официалния сайт – cosmosontv.com … с високо качество.

И третото, поне за мен трето – езика на който всичко е обяснено. Прост, достъпен и разбираем. Лично за мен твърде опростен на моменти, но хей … няма как.

Сериала ще ви хареса. Ако вече знаете всичко това, то ще ви хареса заради представянето си. Ако не го знаете – ще ви научи на нещо ново. Лично аз, както вече казах, смятам да си го сваля, с възможно най-високо качество и ако го намеря с Dual Audio и да си го добавя в колекцията …

Ако не сте го гледали все още – бягайте и гледайте!

Ако сте – чакаме последния епизод нали?

Ваш,

Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.