от Lucifer

113_cosmos_carousel-carousel-1400x386Какво се получава, когато съберете един от най-добрите научни презентатори на нешето време с един от най-добрите продуценти на развлекателни предавания на нашето време, и за капак им дадете вече брилянтно изпълнената идея на друг велик презентатор?

Получавате Cosmos: A Spacetime Oddysey …

Ако не сте гледали Космос и поне малко се интересувате от наука, история и изобщо от всичко, значи сте пропуснали много. Преди година или две @Ju се беше хванал да раздава разни книги, та тогава намазах от него „A short history of nearly everything!“, аз съм си sciance geek и това беше едно прекрасно четиво … Cosmos е едно прекрасно … и да не забравя красиво … допълнение … или различен поглед.

За какво все пак иде реч?

Cosmos: A Spacetime Oddysey е reamke или по-скоро осъвремняне на Cosmos, оригинално създадено през 80-те години на миналия век телевизионно предаване. Авторът му тогава е бил Карл Сейгън – един от най-блестящите учени, които нашата малка синя планетка е имала щастието да се сдобие … 30 години по-късно – Ниел ДеГрас Тайсън, заедно със Сет МакФарлан (да, човека стоящ зад Family Guy) решават да се хванат и да осъвременят приказката на нашата цивилизация.

Това е една поредица от 13 епизода, които ще ви разкажат всичко. Абсолютно всичко, което сте искали да научите за физиката, химията и биологията. За 12 епизода, Ниел ДеГрас Тайсън ни разказва всичко – от сътворението на вселената до нейния край. Води ни на места, за които не сме си и представяли – от микро-мутационната грешка в ДНК репликацията на клетка (онова, което е виновно за това да сме различни) до event horizon-а на черна дупка, че и отвъд него.

И всичко това, направено изключително красиво и изключително достъпно. Последните достижения на компютърната анимация, смесени с не много технически термини ни разкриват истината за нас, света в който живеем и вселената като цяло. Едно от най-хубавите неща на тази поредица, е че няма за цел да дава всички отговори. Има много места, където ще чуете – „Науката не знае, но ще разбере“ или „още не знаем“.

3 са нещата които ме грабнаха в този сериал. И които ме накараха да го изгледам целия – на първо място, както вече казах, красотата му. Компютърна анимация, смесена с увлекателна приказка със спокоен глас, разкриваща магията на … ами магията, която стои зад света в който живеем. Втората причина беше, че сериала е достъпен в Интернет. Да, правилно. Не torrent (не че няма да си го сваля за да си го имам), а достъпен от официалния сайт – cosmosontv.com … с високо качество.

И третото, поне за мен трето – езика на който всичко е обяснено. Прост, достъпен и разбираем. Лично за мен твърде опростен на моменти, но хей … няма как.

Сериала ще ви хареса. Ако вече знаете всичко това, то ще ви хареса заради представянето си. Ако не го знаете – ще ви научи на нещо ново. Лично аз, както вече казах, смятам да си го сваля, с възможно най-високо качество и ако го намеря с Dual Audio и да си го добавя в колекцията …

Ако не сте го гледали все още – бягайте и гледайте!

Ако сте – чакаме последния епизод нали?

Ваш,

Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux