от Lucifer

Последните дни много се изговори за клипчето с деца, които правят някаква хореография на песен на Азис. От сега ще си призная, че в началото бях възмутен и то не малко. Въпреки, че ако трябва да сме честно, дори аз съм минал през чалга период. В момента не харесвам тази музика. Честно казано ми бърка няма да ви кажа къде и то не по друга причина, а просто ритмите и мелодията не са моя стил.

Но дали музиката е проблема? Нека се опитам да разгранича отделните проблеми, поне такива каквито аз ги виждам.

Какво имаме?

Имаме деца, които правят някаква хореография на чалга.

Имаме и един министър, който казва, съответния чалга изпълнител е герой за тези деца.

Искам да обърна внимание на много важна постановка – имаме ДЕЦА. Точка. Не зависимо от етноса им, това са деца.

Какви са големите проблеми, които предизвикаха такава полемика?

1. Защо се позволява чалга в училище и се насърчават децата да танцуват на нея?

2. Чалга или интеграция на малцинство?

3. Как може един чалга изпълнител да е наречен герой за тези деца?

4. Защо Министерство на Образованието не вземе отношение и не накаже виновните, но тук е по-скоро „Има ли виновни“

От сега искам да си кажа, че ако по някакъв начин ви обижда думата циганин, да не продължавате да четете. Няма да си изкривя езика да кажа ром. Самите те се наричат цигани. Също така, ако сте твърде националистически настроение, също може да спрете четенето до тук.

Но ако все пак решите да прочетете какво мисля – това си е моето мнение.

1. Защо се позволява чалга в училище и се насърчават деца да танцуват на нея?

В най-общия случай, колкото и боклучава да е чалгата, тя е музикален стил. Колкото и да не ни се иска, тя е част от модерното ни общество и няма как да избягаме от нея. Аз самият, както казах, съм имал такъв период, но в момента това не е моята музика, но е музика за голяма част от обществото ни. Тук не говоря дали е хубава или лоша музика. Не. Това е стил в модерната музика. На равно с рок, рап и така на татък. Ако трябва да сме честни – образувателната програма (дори и по музика) има нужда да се осъвремени и да се включат и тези стилове, и за да сме честни – и чалгата.

А защо са насърчавани децата да я слушат? Не мисля, че са. Подготвена е хореография, върху песен. Точка. Това, че песента е чалга … ами явно се харесва на децата. Тези от вас, които помнят училище, ще си спомнят, че на такива мероприятия децата имат по-голяма роля в избора на музика и подготовката. Поне в моето училище беше така. Но докато някои правят кавъри на Nightwish и Metallica, другаде припяват Ария и Кипелов, на трето място танцуват ръченица, на четвърто момиченца припяват Лили Марлен. Въпрос на култура. В онази част на България … ами чалга. Suck it up. Децата са си го избрали (предполагам).

И тук идва въпрос номер 2:

2. Чалга или интеграция на малцинство?

Нека не забравяме все пак, че говорим за ромски деца (до колкото после разбрах от различни места), които поне от това което видях в клипа, са спретнати, чисти и с униформи, и изобщо не приличат на циганчета. Това са деца от етнос, който е известен с липсата си на желание за образование, а тук виждаме деца, интегрирани в училищната система, вземащи участие в училищно представление. Не знам колко от вас са си давали труда да правят нещо в училище или в гимназията. Аз лично съм участвал в една пиеса, на френски. И мога да ви кажа, че никак не е лесно да се хванеш и успееш да задържиш вниманието на деца (или тогава се водих юнуша).

И все пак … чалга … в училище … Ами да. Не видях в клипчето да въртят гюбеци. Не видях никакво непристойно поведение. Нищо, което няма да видим в нещо такова, да кажем направено на песен на Риана (а ако се заслушате в нейни текстове или в текстовете на 80% от музиката на „пазара“ в момента ще ви се изправи косата). И все пак … Няма и все пак. В клипчето виждаме деца, които танцуват. Да. Песента не е в официално одобрения план по Музика, но вътре няма да срещнете и Queen. Нека не се залъгваме – времената се променят. Колкото и да не харесвам чалгата, трябва да призная, че ако наистина това са деца от малцинствата и то във Видинско и са били задържани в училище и детска градина, дори за да се направи тази хореография … ами това е велико.

3. Как може един чалга изпълнител да е наречен герой за тези деца?

Вчера, по време на парламентарния контрол, министъра на Образованието (който и да е той) е казал, нещо което разпали още повече полемика. Казал е че Азис е герой за тези деца.

Добре де … герой може да не е правилната дума. Идол? Кумир? Нали знаете … като Джъстин Бийбър и Селена Гомез? Или може би за хората с по класически вкус – умрелия от спин, педерас-наркоман Фреди Меркюри (който извинете ме, но и до сега с Queen си остават отделен стил в музиката) и гримираният, неопределен, като пол Мерилин Менсън (кавъра му на Sweet things (are made of) ме кефи в пъри повече от оригинала). Приемете, че дори министъра не може всеки път да си избира правилните думи … дори аз понякога ми бяга речника.

4. Защо Министерство на Образованието не вземе отношение и не накаже виновните, но тук е по-скоро „Има ли виновни“

Може би най-важният въпрос след този случай е „Има ли виновни?“. Трябва ли някой да бъде наказан, за това, че по някакъв начин е успял да ни извади от comfort zone-а ни? Или може би трябва да седнем и да се замислим, дали цената за интеграция на тези деца не си струва?

Още по-нелепо ми се струва искането за забрана на чалгата в училище (не съм и фен), но все пак …

Нека ви попитам нещо важно – От кога в България има цензор? От кога някое министерство може да ни каже какво да слушаме и какво да не? Какво следва? Да ни кажат какво да четем? После какво да мислим?

Да, продължавам да стоя зад мнението изразено в един от предните ми постове, че има думи, които не бива да бъдат оставяни на свобода, защото са опасни за обществото като цяло, но дори те не бива да бъдат отричани.

Main Kampf на Хитлер … да изгорим ли всяко едно копие от нея?

Корана … и него ли?

Като сте започнали, дайте да изгорим и Кама Сутра, че е аморална, барабар с Декамерон и шекспировите пиеси. Граф Монте Кристо, че подбужда към отмъщение и насилие … и като тръгнем по този порочен път, къде ще завършим? Лов на вещици и унищожаване на всичко, което е различно? Мисловна полиция? 451° по Фаренхайт и Еквилибриум?

Следващия път, преди да избухнете … помислете. Защото, точно липсата на мисъл е това което е довело до тъмните векове …

Сега вече можете да ме хейтите за мнението ми.

Ваш,

Lucifer

Един отговор за “За чалгата в училище …”

  1. Голямата ми дъщеря е на пет, това с чалгата го преживя когато беше на четири!Сега сме на Селена Гомез , но и тя нещо вече не ни кефи:)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux