от Lucifer

В момента из Интернет се шири някаква мания от спорове, относно отстрелването на една горила за да се спаси дете попаднало в клетката и. Като цяло лагерите са два – едните твърдят че това е трябвало да бъде направено, другите смятат че е трябвало да се подходи по хуманно.

Аз лично нямам твърда позиция.

Не ме разбирайте погрешно – не смятам че това което е направено е грешно … но и не смятам, че е правилно. Това е било необходимо. Обективно горилата е голяма торба мускули, която се задвижва от мозък, който действа на едно по примитивно ниво – инстинктите са водещи, навиците също. За това няма начин да се предвиди как би реагирала горилата.

Много хора защитават използването на успокоителни за да бъде приспана горилата, но обективно успокоителното не действа веднага, колкото и да не им се вярва. Говорим за животно имащо сила равна на тази 10-ина мъже и рефлекси, с които се мерят котките. Не съм експерт по животните, но не мисля че приспивателната стреличка би свършила работа достатъчно бързо.

В този случай, поне според мен опираме до приоритети – живот за живот. Кой е по-ценен – горилата или детето. Всеки от нас избира някаква страна, но замислете се че решението, което ще вземете трябва да е на мига. Не след малко, не да помислите, а на мига. Изберете живота на някого и го дръжте в ръцете си.

Дали е имало друг начин да се разреши кризата – възможно е. Но може ли някой да поеме отговорността за него? Да рискува живот на детето? Ако можете, браво.

Но кое ни дава право да отнемем един живот за да защитим друг? С какво живота на детето е по-ценен от живота на детето? Отговора поне за мен е субективно ясен. Единен животински вид. Това и само това, прави живота на детето по-ценен от живота на горилата. Няма друга морална клауза, която да защитава оцеляването на детето, чрез отнемането на живота на горилата – само това че то е човек. Защо нашия живот да е по-ценен? Не е. Но можем да го защитим по-добре. Това е единствената причина.

А колкото до самият инцидент – родителя е виновен. Ако има някой виновен, това е родителя. Ако някой трябва да бъде съден за отнемането на 2 живота, това е родителя оставил детето си.

Защо два ли?

Защото веднъж горилата, веднъж детето, станало свидетел на тази трагедия …

Не мисля, че стореното е грешно … не знам как бих постъпил аз …

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux