от Lucifer

На последното #TBB с @ju си приказвахме относно скандала с WikiLeaks.

Неговото мнение, ако не бъркам, съвпадаше с моето, а именно – идеята е много добра, но липсата на съобразителност при изпълнението и е меко казано трагична.

Няма да отрека, че идеята е блестяща! Оповестяване на секретна информация, която показва нещата такива каквито са, а не такива каквито са показани след цензурата на правителства и организации … Войната в Ирак и всички неща, които са официално „променени“ или изобщо не споменати от официалните „източници“ на информация.

Аз съм за разсекретяването на истината, като такава. Напълно подкрепям изнасянето на всяка информация, която дава реален поглед над изминали събития и спорни случки. С 2 ръце съм за разкриване на лицемерието на правителството на всяка държава, дори на Големия Брат.

Там, обаче където Ансанж и кохортите му ме загубиха за каузата си, е изнасянето на информация, която сериозно заплашва да дестабилизира и без това размирни области или да доведе до война. Тук наистина WikiLeaks ми паднаха в очите. Няма оправдание за изнасяне на такава информация. Дори истината не струва война и незнайно колко жертви.

Истината като такава е много силно оръжие. В ръцете на правилния човек може да доведе до промени за по-добро, да обърне света с краката на горе и да извади най-доброто у хората. Но самоцелното разгласяване на истината, както правят от WikiLeaks е безразсъдно и опасно.

Не подкрепям CIA или Interpol в кръстоносния поход срещу Ансанж, но той беше очакван и честна казано ми е интересно как ще завърши, защото въпреки допуснатите грешки, WikiLeaks е една много добра идея.

С @ju си говорихме и за това, че може би сега е назрял момента на сайт и начин на действие като WikiLeaks, може би вече е набрал инерция и няма спиране и може би вета трябва да се адаптира, че в модерната дигитална ера тайните не са това което бяха. Не твърдя, че Ансанж и хората му са сбъркали в това което са направили, твърдя само, че не са го направили правилно.

И не няма да хостна mirror на WikiLeaks, защото наистина не съм съгласен с начина им на действие. Подкрепям ги за инициативата, но не мога да не ги критикувам за действията им. Знам, че има много хора и на двата лагера, но моята гледна точка е такава: Аз съм твърдо за разгласяване на истината, когато това не застрашава световния мир или няма да доведе до жертви. Политиката, още повече международната е изключително мръсна игра, която не е за всеки.

Ваш,

Lucifer

15 Отговори на “WikiLeaks … или добра идея, но лошо изпълнение.”

 1. А как точно можеш да разграничиш коя истина да покажеш, когато си свидетел на всичкото лъжи? На мен поне това би ми докарало много главоболия.

  • Трудно. Но по-добре главоболие на теб, на мен и на още 50 човека, от колкото смърт на няколко хиляди (с повече късмет). А лъжите … лъжите не са толкова вредни, колкото си мислиш.

 2. Всъщност мен ме притеснява най-вече това с факсовете и последното с обектите свързани с националната сигурност на USA. Изнасянето на истината, но не с цел за по-добро, а с цел да направим мръсно е тъпотия 🙂

  Но да, подкрепям WikiLeaks (за сега) 🙂

  И все пак, все още няма нито една жертва в резултат от техните разкрития 🙂

  • There are some unnecessary risks and victims. You have to know that making better society and world peace are two different things.
   Furthermore starting a war for the sake of the peace is ridiculous and down right stupid!

   War in the name of peace is oxymoron!

 3. Няма начин да разграничиш коя истина да покажеш и коя не. Малко или много това пак ще бъде пак цензура. За съжаление казуса е много сложен и според мен тук се противопоставят хората и правителствата. В перфектният свят хората щяха да са тези, които движат нещата и определят дали трябва да има война или не. За съжаление реалноста не е такава. Колкото и да ни се иска правителствата да служат на хората, по-скоро хората служат на правителствата.

  • От части съм съгласен с теб, че е вид цензура. Но понякога има нужда от цензура. Истината е свещенна, но понякога се налага да я премълчим, защото живота е още по-свещен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.