от Lucifer

ВНИМАНИЕ: Въпреки, че самия сайт е под CC:SA лиценз, този пост е забранен за копиране и разпространение, без изрично мое съгласие!

Реших да започна една малка поредица постове.
Нещо от сорта на „Сексуални девиации за начинаещи“.
Започвам ги едновременно тук и в F-BG, защото са си предвидени за там.
Ето и първия пост:

***

Що е то BDSM …

Това е въпрос, който са ми задавали толкова пъти, че вече съм спрял да ги броя, но се надявам да структурирам отговора 1 път и просто да ги насочвам на сам.

Нека започна с това какво BDSM не е.

Не е насилие. Не е и агресия. Не е начин да избиваш комплекси.

В основата си, BDSM е размяна на власт. Независимо дали говорим за простата игра на роли с малко доминация или за една чисто садомазохистична връзка между двама. В основата винаги се свежда до едно – размяна на власт и извличането на удоволствие от това, че си я получил или че си я дал.

За всеки отделен човек BDSM е нещо различно.

За някои това е игра оставаща в спалнята (своята или чуждата). Нещо което се случва спорадично, колкото да изпуснат енергията или да си получат необходимата доза … усещания.

За други това е нещо, което никога няма да излезе извън рамките на собствените им фантазии и желания. Нещо което ги кара да копнеят за „нещо“ но и те самите не са сигурни какво.

За трети това е тъмна тайна страст. Тайната, която крият и се опитват да опазят от най-близките си, но не могат да я забравят.

Но има и такива, като … ами като мен, които не се крият и за които BDSM част от това, което са.

Отново ще напомня, че BDSM не е насилие. Не е принуда, извън установените рамки между партньорите. BDSM се придържа към 3 прости принципа, които се изписват почти толкова често колкото и абревиатурата BDSM, а именно SSC или Safe(Сигурно) Sane(Умно/С мисъл) Consensual(По взаимно съгласие). Това са единствените … нека го наречем постулати в BDSM. Единствените ненарушими „правила“. Отвъд тях е само договорката между партньорите.

Добре де. Толкова пъти използвах абревиатурата BDSM, а така и не я разписах нали?

BDSM може да значи много неща едновременно, за това и е по-лесно да се използва точно така – като абревиатура. Но все пак …

B идва от Bondage – обездвижване, завързване … на места го превеждат като закрепостяване … схванахте идеята.

D идва от английските Domination(Доминация) и/или Discipline(Дисциплина).

S от своя страна може да означава едновременно Submission(Подчинение) и Sadism(Садизъм), зависи какво искате да кажете.

М е за Msohism(Мазохизъм).

Виждате ли колко е трудно да се обясни на бързо какво е BDSM? За това и няма да опитвам. В следващите дни ще се опитам да дам обяснение за отделните термини в така разбитата абревиатура.

Много хора бъркат BDSM със сексуалното насилие, само защото и в двете има насилие. Както обича да казва една приятелка: Нека не бъркаме боя със ситуацията. Вярно е, че в самия BDSM насилието, било то сексулано, физическо или емоционално присъства, но то е само част от цялата картинка.

Често са ме питали какво ми е удоволствието от това.

Моите влечения (по принцип терминологията е фетиш, но ще обяснявам що е то фетиш в друг пост) са доминантни и за това мога да дам само отговор за себе си, но ще помоля някой подчинен да отговори за него и ще го добавя …

Удоволствието да имаш властта над някого(знам, че ме цепи егоцентризъм) е като допълнително усещане … да знаеш, че човека срещу теб зависи от добрата ти „воля“ и изпитва това което искаш да изпита … усещанията за удоволствие или болка …

Разбира се нищо не е едностранчиво … дори доминацията, защото обратната страна на монетата е грижата и отговорността. Твоя отговорност е да се грижиш за „доброто“ на този който ти се подчинява. Твоята отговорност е да го пазиш и да знаеш за неговите желания, да преценяваш каква част от тях са изпълними и каква не …

Но нещата не спират тук. Освен отговорност за подчинения, трябва да носиш и отговорност за себе си. Да поставяш юзди и да ограничаваш собствените си желания …

Но честно казано, за мен тази цена си струва … това което плащаш е нищо пред опиянението в погледа което виждаш.

BDSM е много неща. Хубави и лоши, красиви и грозни … Не съм казал, че е само хубаво. Опитах се да ви дам един малко по-различен поглед над „садо-мазото“. Скоро – още.

Ваш,

Lucifer

P.S.: Нали ви обещах гледната точка и на подчинената страна? Ето ви гледната точка на Freya:

Изпитвам желание да усетя мощта и силата на доминиращия над себе си. Особено сладко е удоволствието от това да тръпнеш в очакване той да предприеме някакво действие, а когато си с вързани очи това се засилва повече. Тогава останалите сетива се усилват, за сметка на това, което е отнето, и се опитваш да разбереш какво прави той в момента. Не знаеш кога и какво ще настъпи – дали болка, или удоволствие.. (тя и болката носи удоволствие, но се опитвам да разгранича по някакъв начин нещата).

Имам нужда да отдам тялото си, да бъде използвано, измъчвано и унижавано.. за собствено удоволствие, и удоволствието на доминиращия, на когото имам доверие. Усещането да бъда доминирана някак ме запълва като човек. То е сякаш нещото което липсва.. дали ще бъде щипка сол в яденето, щрих в картината или тон в музиката.. няма значение, усещането за незавършеност е едно и също.. Подчинението е точно липсващата частица. Kогато се подчинявам се чувствам завършена и пълноценна личност, себе си и във вихъра си.

*Снимка: WikiPedia.

2. Фетишист такъв … Извратеност for Dummies (Част 2)
3. Вържи ме … Извратеност for Dummies (Част 3)
4. Садо-мазо … Извратеност for Dummies (Част 4)
5. Да си поиграем … Извратеност for Dummies (Част 5)
6. Унижи ме … Извратеност for Dummies (Част 6)
7. Sensory deprivation … Извратеност for Dummies (Част 7)
8. Ела тук, животинче … Извратеност for Dummies (Част 8)
9. Да се поизцапаме … Извратеност for Dummies (Част 9)10. Да си поиграем на чичо доктор … Извратеност for Dummies (Част 10)

 


12 Отговори на “Що е то BDSM … Извратеност for Dummies (Част 1)”

 1. Луцифер, бих искала да ти задам един малко личен въпрос, ако тук не е точното място извини нетактичността ми! 🙂
  Не знам дали ще успея да го формулирам правилно, мислите се гонят малко хаотично в главата ми ( както обикновено) но ще се опитам.

  Как определи себе си, като доминант?! Имам предвид, съвсем в началото как се реши да пробваш? Опитвал ли си другата страна, знаеш ли какво предлагаш на партньора си?!
  Как изобщо се реши?!
  Струва ми се, че тази първа крачка е много важна, но и много трудна. Аз съм страшно доминантна като природа, но мисълта да причиня болка ми е чужда. Да подчиниш да! Но да нараниш….! Не знам, трудно ми е да го изразя!

  • Всъщност някога, много много отдавна си мислех, че съм съвсем друго животно …

   Това е една дълга и странна история за самоопознаване и самонамиране, която може би ще разкажа някога, но няма да е сега и тук.

   Защо мислиш, че доминацията и болката трябва да се смесват?

   За мен лично, водещото е контрола над партньорката, после болката, но дори тя е вид контрол … Всяка връзка изгражда собствена динамика и тази динамика е това, което ги прави уникални. Всяка двойка разбира нещата различно … номера е да се напаснат. За едни водеща е доминацията, за други – болката, за трети – секса, за мен – контрола … всичко е въпрос на напасване и откриване на другия в себе си.

   Може би наистина трябва да разкажа за първите стъпки и за откриването на себе си … но няма да е сега както казах. Благодаря за идеята … ще я използвам.

 2. Честно казано нямам личен опит, за това и може въпросите ми да не са съвсем правилни.
  Възможно ли е, според теб, човек да е нещо смесено? Може би, тук са по-подходящи ролевите игри. Смяна на местата, така да се каже.
  С интерес ще прочета такава статия, за самоопознаването по този път. Както от доминиращата, така и от доминираната страна.
  Беше ли ти трудно в началото да се наречеш на глас доминант, пред себе си и пред други?
  Единственият човек, който познавам и ми е споделял участието си в подобни практики, вече се беше отказал от BDSM – а. Беше се уплашил от пристрасяването и увличането в болката. Онзи разговор ми остави много натрапчив спомен. Може би и за това питам за тези неща.

  • Да е нещо смесено? Да е и от горе и от долу?

   Да. Може разбира се …

   Може би най-големия проблем идва в нуждата от термини … в нуждата да се класифицира. Да се определят нещата. Термините, колкото и да са полезни, губят и отнемат част от това, което трябва да се каже.

   Честно казано от доста дълго време не мисля за себе си като за доминиращ (или доминант, както ти казваш). По-близо съм до садист, но тук точно идва проблема с определенията и термините. Поне, както в моята глава са изчистени нещата – доминиращия иска подчинение, всички онези неща, които идват с него: коленичене, говорене на вие, използване на обръщения. Садиста, от друга, страна се насочва по-скоро към причиняване на болка и извлича удоволствие от болката на партньора си. Проблема със моето собствено самоопределние точно там – аз не държа на „доминацията“ – партньорката ми е интелигентно създание с което, извън спалнята обичам да си говоря, а дори по време на игра не държа толкова много на колениченето и думичките, но искам да контролирам напълно какво чувства. Да и причинявам болка ми харесва точно толкова, колкото и да я карам да свършва n на брой пъти. За това и казвам, че съм по-близо до садиста.

   Но както казах и в предния отговори – за всеки е различно. Всеки търси своето място и своето „усещане“ за правилно.

   Колкото до това, дали ми е било трудно … не мисля. Това просто си се разви … обособи си се и се превърна в част от мен. Едно допълнение на характера ми и на това, което съм.

   А твоя приятел е прав да се плаши, но не болката е най-страшното, което може да го сполети. BDSM, както и всяко друго влечение има своите тъмни страни. Не рядко срещам хора, които се загубват, търсейки себе си.

 3. […] В Джендърландия няма да прочетете много материали по теми, свързани с BDSM, защото фокусът на сайта е по-различен. Ако проявявате интерес да научите повече, препоръчваме блога  Lucifer’s Sandbox (на български език). Конкретно какво е BDSM авторът обяснява тук. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.