от Lucifer

Преди няколко дни пуснах писах за избора на въже. Разбира се след като си го изберете, трябва и да се погрижете за него. Един от големите проблеми на естествените материали е, че не можете да ги изгорите. На въпроса защо трябва да се горят – защото краищата на въжетата започват да се разплитат или размотават. Разбира се има много различни начини, освен зашиването, което ще ви покажа – можете просто да омотаете въжето с конеца, можете да вкарате бодовете под намотките, можете да използвате тиксо, можете и просто да завържете един малък възел в края. Избора си е ваш. Аз лично предпочитам начина, който ще ви покажа сега. Защото е елементарен, красив и сигурен.

1

1. Взимате конец. Изберете си го да контрастира на цвета на въжето – тъмните ми въжета са шити с бял конец, а светлите с черен. Но това разбира се е само препоръка. За мен все пак естетиката също е важна. Някъде около метър, ще стигне, но колкото – толкова. Колкото повече конец вземете, толкова повече намотки ще можете да направите. Аз лично предпочитам около метър, метър и десет за 5 до 8 милиметрови въжета. Вденете конеца в иглата и завържете края на конеца на възел.

2. Промушете иглата през средата на конеца и я прекарайте през ухото.

2

3. Започнете да намотавате конеца по въжето. От бода към края на въжето.

3

4

5

4. Когато имате достатъчно намотки, промушете иглата през въжето. Плътно до намотките.

6

 

7

5. Същата процедура, но отдолу под намотките.

8

 

6. След това отново от горе.

9

7. Завъртете въжето с малко и повторете точка 4, 5 и 6 … ами до когато искате. Аз лично предпочитам да го правя поне 2 или 3 пъти.

10

11

8. Когато вече ви се стори достатъчно – отрежете иглата, омотайте конеца около намотките … и го завържете.

12

13

9. Отрежете оставащите, стърчащи краища.

14

10 . … използвайте и се забавлявайте.

Тук ще добавя и две клипчета – едното е готовия продукт направен на тези снимки, а второто, по-дълго е моята скромна особа, която ви обяснява как да направите горното, отново стъпка по стъпка но във видео.

Видео 1:

Видео 2:

Ваш,

Lucifer

Пост 53 от 60

3 Отговори на “Грижи за въжето – шиене.”

  1. Супер показно Луци. Макар че винаги съм предпочитал краищата да ги вързвам на възел, когато става въпрос за въжетата от естествен материал. При тези от сентетичен пак ги вързвам на възел а стърчащите им краища ги обгарям, така че да не се разплитат влакната им. Възелът има и друга функция, лесно намираш краищата на въжето или фиксираш дължини при вързване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.