от Lucifer

Един колега преди няколко дни каза, че ще му е интересно да прочете, защо според мен е целия шум около „онзи филм“ направен по „онези книги“ …

downloadКолкото и да е странно за модерното ни общество, ние живеем в свят изграден от табута. Религията ни е табу, личния ни живот е табу … но най-голямото табу в обществото ни пада върху сексуалните ни предпочитания. Независимо дали говорим за „нормална“ или „ненормална“ сексуалност, то тя е табу. И като за всяко табу, всяка идея … книга … всяко действие, което показва по някакъв начин зад завесата на забраната, предизвиква интерес.

Но защо този шум покрай 50 shades?

Не е само защото секса продава, дори не е и защото фетиша продава. Целия шум покрай филма и книгата трябва да се разглежда на две отделни части – Международно и национално.

Но, все пак сме у нас … защо, според мен, има толкова шум около тази книга у нас?

Всъщност шума се дължи основно на това, че на българското общество му липсва сексуално образование. Не такова каквото се преподава в училищата, а такова каквото обществото придобива от самосебе си. Еволюира в него. Докато на запад са имали хипитата, които да им покажат свободата на тялото, ние не сме ги имали. Имали сме луди младежи, но тях на всякъде ги има. Докато американците са имали своя Stownwall, ние не сме. Лично за мен, една от най-големите злини, която е причинил социализма е точно потъпкването на сексуалното образование на обществото. Защото в момента в който ограниченията паднаха и обществото ни видя какво е сексуална свобода, то се засили да настига това, което се случва на запад и като всяка новопоявила се енергия – избухна и претърпя революция, много повече от колкото еволюция.

Сексуалната освободеност без морална и емоционална такава. Разбрахме че тялото е това, което изпитва наслада, но изпуснахме какво значи наслада. Секса се превърна в разменна монета, но много малко хора знаят какво е хубав секс. Фантазията и удоволствието от тялото – своето и на другия, се загубиха в пошлия вихър на механиката, на онова което в момента минава за секс.

Но въпреки освободените си сексуални нрави, обществото ни не притежава фантазията. Липсва еротиката в секса. Липсва красотата … секса не е табу, но красотата и изкуството в секса са. Всяко сексуално познание се смята за странност.

И тук, в тази среда, се появява едни филми/едни книги, които резонират със съзнанието на хората на няколко основни нива – от една страна, приказката за красавицата и звяра и как любовта променя хората и премахва „покварата“ в тях. От друга – връзката между героите толкова много прилича на битовите отношения, които в една или друга степен се смятат за нормални, че някои хора направо се виждат в съответните роли – подтиснатата безгласна буква, търсеща малко нежност и насилника или иначе казано – главата на семейството. От трета страна глада за някаква еротика, кара хората да искат да го гледат.

За красавицата и звяра …

Във тази творба, главния герой е представен като звяр. Като някой който обича да наранява, просто защото самият той е бил наранен и защото не познава друг начин за достигане до другия освен чрез … това, което прави. Кое момиченце не желае да точно принцесата, укротила звяра? Кое момиченце не желае да превърне чудовището в принц … прекрасно …

Ако нещата се случваха така. В повечето случаи обаче, „покварата“ на главния герой не е толкова поквара, не е падение без път назад, а напротив – BDSM е преди всичко избор. Сам избираш до къде и колко да се потопиш. Никой не те дърпа, никой не те кара да правиш нищо. Дори напротив – BDSM е много повече свобода от всичко друго. Но какво разбирам аз … нали в творбата трябва да има нещо зло от което да измъкнем героя …

И тук идваме до чисто семейната идилийка …

Ревнивия, контролиращ насилник, възползващ се от беззащитната жена, незнаеща и не можеща да се защити, мислеща, че всичко това е нормално. Махнете договора, рояла, апартаментите, хеликоптерите и цялата бляскавост и ги заменете с панелен апартамент в произволен град, малка кухня …

И какво получавате – една изплашена жена поставена пред един псевдосилен мъж, който я кара да се чувства нищожна и да смята, че това което и се случва е напълно нормално. За това казвам, че е лесно всеки средно статистически българин да се визуализира в ролята … във филма … да оправдае насилието си с BDSM.

И накрая – еротиката. Самото показване на нещо, което в страни от конвенционалното ебане с което са свикнали повечето. Нещо ново, нещо до сега скрито, макар да е било на една крачка … на едно търсене … макар и отдалеч, показването на една красота на отношенията … макар и разкривена и загубила най-ценното си – доверието между партньорите … Но все пак много по-възбуждаща за препълненото с порнография съзнание на средния човек.

От много дълго време секса спря да продава. В България особено, където секса е пошъл и е навсякъде. Където секса е загубил стойността си. Но фетиша продава. Фетиша винаги ще продава, за това и шума покрай псевдо фетиша наречен 50 shade of grey … Не мога да кажа дали филма е хубав или лош от чисто кинематографична страна, защото не съм го гледал, но мога да говоря за историята върху която е базиран, защото нея съм я чел.

А вие гледахте ли го този шум за нищо?

Ваш,

Lucifer

6 Отговори на “50 shades of hype …”

 1. Всъщност за какво насилие говорим по-точно? Физическо – не, не мисля.Той я удря едва накрая по нейна воля, и тя заради това го напуска.Емоционално? Психическо? Интересно ми е кое те наведе на тази мисъл.
  Филмът не е най-невероятният в никакъв случай, но е направен изключително професионално. На мен лично ми достави огромна естетическа наслада – много премерено-еротични сцени, стил, красота и лукс.
  Че главният герой има проблеми – да, има. Че притежава качества мечта за всяка жена – да, и това е вярно.Истината е, че това е нереален образ – такъв мъж по ред причини не може да бъда реален. Цялата история е една фантазия и красотата и е именно в това.
  Книгата е една приказка или просто един романтично – идеален роман, който не претендира за достоверност, а единствената му цел е да достави удоволствие.Затова не мисля, че е нужно да правим психопрофили на героите, по простата причина, че им липсва пълнокръвност.

  • Искаш да ми кажеш, че всяка жена мечтае за егоцентричен мегаломан, който си пада не малко control freak?

   Някак си не мога да се съглася с теб за това, но аз не съм жена.

   А иначе филма още не съм го гледал. Като цяло говоря за целия 50 shades „ансамбъл“.

   А сега за насилието – не намирам за правилно или здравословно (за здравословно може да попиташ и експерти), манията на Крисчън, обсесивността му, желанието му да контролира Анастасия. Има много форми на насилие и не всички са толкова явни, колкото физическото, но са много по-лоши. Ако книгата е приказка, предпочитам да не я чета на децата си. Това не е полезна приказка, а точно такива трябва да са приказките – трябва да те учат на нещо. Тази книга учи само на това че да си богат е хубаво, а да си жена – лесно. Хайде не, а?

 2. Не – искам да кажа, че всяка жена си мечтае за богат,щедър и красив мъж, който да я докарва до множествени оргазми. Гледах го с приятелки жени и всичките бяха впечатлени от хеликоптера,от колите му, от визията.Да, знам на мъжете това не ви харесва.Но харесва ви или не това е заложено в хората – мъжът търси най-високо енергийната сексуално жена, а жената най-богатия, най-успелия, който да и осигури най-добрия начин на живот. Така е откакто свят светува.И да, да си богат е хубаво! Тук в България хората имат много ограничени представи за богатството и за това го отблъскват от себе си.Неслучайно БОГат, идва от Бог, а БЕДен от беда.Айде тогава посочи ми една приказка, в която героинята се жени за бедняк и просяк?! И да жената е създадена да бъде глезена и обгрижвана.
  Че героят е болен – болен е, но пак казвам жените не го харесват заради садо-мазото. Нито заради свръх-контрола.Причината е много по-различна, тези моменти са част от проблема, и Анастасия променяйки го сбъдва мечтата на всяка жена – да промени мъжа по свое желание.Това е.
  Наскоро попрелистих Жюстин на Маркиз дьо Сад за да видя що е то БДСМ литература. Така наречената истинска класика в този жанр – наистина по-гнусно нещо не бях чела, изключително извратено и гадно. Ако това за теб е нормално и не е болно,защото гледам че май имаш афинитет към такива неща то определено живеем в различни светове, съжалявам.

  • Толкова много неща са сбъркани (за мен) в това мнение, че ми падна боята на косата…
   Всички са били впечатлени от колите и визията му?! Това означава ли че бихте приели да ви тормози човек (да следи телефона ви, да контролира конактите ви, общуването с майка ви), защото ви кара гъза с подгряваща седалка? Любопитно ми е, защото макар да съм жена, не се продавам. И макар да обичам да ме глезят, това не би ме накарало да остана, нито да правя неща, които ме нараняват по един или друг начин.
   Доста плоско е да се твърди, че мъжът търси еблива курва, а жената – богат чичко. Опа, красив чичко (въпреки че онова дърво във филма не ми е идеала за мъжка красота).
   Героят не е болен от садо-мазо. Няма такава болест. Героят е насилник, който оправдава себе си с БДСМ. Има разлика. И единственото нещо, което пречи на хората да го възприемат като такъв е… това че е богат. Ако не хвърчеше с хеликоптер и нямаше роял в празна стая – щеше да е бай Крисьо от Надежда, който тормози жена си – психически и физически.
   И ако обичаш не се изживявай като говорител на всички жени. Аз не мечтая да си „програмирам“ мъж. Харесвам индивидуалности.
   Последно. Разликата между Жустин и 50 shames е от тук до небето. Да, садо-мазо сцените не са еротично-естетически издържани, но между тях има история. Не на садо-мазо „Здрач“ (въпреки че има голяма разлика между Едуард и Крисчън), а нещо по-…дълбоко. С две думи Жустин е история на мъченичество. Мадамката през цялото време обяснява, как тя би изтърпяла всичко в името на вярата си и.. това просто трябва да се провери. И след като преживя всичко и доказа себе си.. страданията й свършиха.

   • Silver,взе ми думите от устата!
    Но най-лошото не е шантавото мнение, че ВСИЧКИ жени си търсят финансов донор (еблив за предпочитане), а че тази ситуация се разглежда като любовна история.
    Тази връзка е психически тормоз с елементи на физическа злоупотреба. Мъжа потиска жената, като я отделя от приятелите и семейството й. Контролира къде работи, какво яде, с кого и кога излиза, какво облича. А когато тя кривне я бие. С лайт мотива „…. бията щот та обичам“
    Това не е любов. Нищо не е .
    На скоро моя приятелка се разведе с един такъв „сладур“, само дето той си нямаше хеликоптер, та вместо „Любов“ тя получи ограничителна заповед и сътресение на мозъка.
    Твърдението, че тази книга описва мечтаната любов с идеалният мъж на всяка жена, е обидно.

 3. Хаха много странно търкуване на поста ми.За дамите – къде по точно видяхте да съм писала,че една жена мечтае за биещ я и контролиращ я мъж.И къде, по дяволите съм писала,че тя трябва да търпи това за пари?! Мисля, пределно ясно определих героят като болен, именно болен 🙂
  Казах, че цитирам:“ всяка жена си мечтае за богат,щедър и красив мъж, който да я докарва до множествени оргазми“
  Тука не виждам как ще ме оборите, ама карай.Възможно вашият идеал да е беден, грозен, дебел и пъпчив чичка, тотално неадекватен в логлото.Примерно.Хора всякакви:)
  Вижте какво, ако тръгнем като вас да анализираме всяка история по този начин, значи трябва да забраним над 80% от детските приказки, защото там е пълно с насилие, както психическо, така и физическо.Само дето никой не ги тълкува така.Ама не сте се и замисляли досега, нали 🙂
  Героят е проблемен и невъзможен за обичане и именно това дава тласък на сюжетната линия.Следват три книги/филма и хепи енд – сватба.Звярът е укротен.Нищо ново под слънцето.
  Колкото до Жустин, възможно е тази перверзия да е завоалирана под формата на философски размисли, духовно пътуване и т.н.н обаче за мен си е една гадост.Точка.
  50 нюанса сиво е просто фикция, не може да правите паралели с връзката на приятелката си, леля си и стринка си.Твърде банално и неадекватно е.
  И разберете – няма насилници и жертви в една доброволна връзка.Всичко е по желание, взаимно допълване и съгласие.Героят не я е отвлякъл, изнасилил.Тя е с него,защото така иска.
  Ще ви дам пример с реалния живот, щом така искате: говоря си с мой приятел, психолог.Лекувал алкохолна зависимост на съпрута на една клиентка.Човекът вече е добре, не пие, не е агресивен.
  -Значи са щастливи? питам аз
  -О, тя го заряза и си намери друг алкохолик.
  Оставям ви поле за размисъл….
  Хубав и успешен ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.