от Lucifer

downloadПреди да започна искам да кажа нещо – не съм литературен критик, за това ще се опитам да не правя критика на стила, изказа и изразните средства. Но съм човек, за който BDSM е начин на живот, и като такъв не мога да не критикувам „професионализма на тази книга и защо, ако се приеме директно може да е опасна.

Защо опасна ли?

Защото основния BDSM персонаж в нея нарушава единствените правила, които има в BDSM, единствената граница, която разделя BDSM от чистото насилие, а именно – SSC (Safe, Sane, Consensual) или Сигурно, с Мисъл и по Взаимно съгласие. От всички описани сцени, не намерих една в която поне някоя от тези основни норми на поведение да не е нарушена – дали ще е първото нашляпване (spanking), когато дори не я пита; дали ще е гнусната сцена в банята, която също е без съгласие; дали ще са последните две сцени, когато главния герой използва секса и насилието за да се освободи от напрежението – няма нито една сцена в която трите основни постулата да са спазени.

Това, което ме плаши, е че BDSM е представен по някакъв съвсем повърхностен начин – като насилие, като начин един човек да получи освобождение, причинявайки болка или прилагайки власт над някого. Като действие в което липсва взаимност … като отдушник на минали и настоящи проблеми. Като начин да избиеш комплекси.

Не казвам, че много от нас, тези за които BDSM не е някакво митично скрито чудовище, дебнещо в дълбините, нямат комплекси. Напротив, комплексите изпъстрят поведението и държанието ни, определят кои сме, но колкото и да сме побъркани, колкото и да сме счупени се опитваме да се владеем въпреки всичко. Аз съм човек, който иска пълен контрол – контрол над удоволствието и контрол над болката, понякога, когато ръцете ми са на врата на партньорката или приятелката ми, дори контрол над дишането и, и въпреки, че съм убеден, че тя може да ме понесе, независимо каква ярост, сила и жестокост хвърля по нея, никога не бих си позволил, да я докосна с пръст, ако ядосан и дори за момент се съмнявам, че няма да мога да се владея.

Не всички, които се занимават с BDSM са счупени, както се опитва да ни убеди книгата. Има хора, произлезли от добри семейства и идеална среда, които се хвърлят в BDSM по свои си причини, има хора, които го правят, точно като главния герой, за да избягат от мрака вътре в себе си, има ги и онези, които прегръщат мрака в себе си, опитомяват животното в себе си и BDSM им дава точно контрола от който имат нужда. Причини много, и не всички са тъмни и страшни.

Така и така заговорихме за главния герой в тази прословута книга – за мен това не е персонаж, който трябва да бъде свързван с BDSM. Не, той не е нищо повече от насилник с пари, който маскира това, което прави с абревиатурата BDSM. Неговото поведение е толкова в страни от това, което е доминиращия, колкото аз имам неговия вид или неговите пари. И точно там ми е проблема с цялата книга, представяща се за BDSM … Взаимност, а не насилие. Болка, заради удоволствието от нея, а не болка заради наказанието. Красотата на впитите в плътта въжета … звука от камшика, който те кара да се възбудиш и кара гаджето ти да настръхне и да се подмокри. Това е BDSM.

Но все пак има и идеи, с които мога да се съглася – BDSM може да е сила за добро, въпреки, че не мога да се съглася за връзката на възрастна жена с 15 годишно момче. Но като загърбим тази … не толкова малка подробност, BDSM може да изгражда, да учи. Истинския доминиращ, не за първи път казвам, че се научава първо да контролира самият себе си. Не можеш да оставиш емоцията и желанието си да те водят. Не можеш да позволиш на мрака вътре в теб да владее … първо покоряваш онзи, който си. Поставяш юздите на волята си над собственото си желание и после се насочваш към другите. Просто протягаш този вътрешен контрол към другите.

Техника и стил на доминиране и причиняване на болка се учи, но истинския Доминиращ не е стая пълна с играчки и стил на нанасяне на удари. Истинския Доминиращ е човек видял мрака в себе си, прегърнал го, осъзнал го и покорил го на желанията си. Той вижда мрака в другите и се опитва да ги изведе от него или поне да им покаже красотата на този мрак. Това е Доминиращи – първо и преди всичко приятел и учител, после партньор, приятел, любовник. Това което е главният герой е просто насилник, който се възползва от неопитността на една жена и я потапя в собствените си демони, прехвърляйки страховете и комплексите си,  и избивайки си ги, чрез желанието за пълен контрол над нея. Всеки от нас е срещал такива като героинята – невинни, чисти създания, с толкова много потенциал, че те засърбяват ръцете … и въпреки желанието си, въпреки воя на звяра вътре в нас, правим крачка на зад, защото познаваме красотата на мрака, но познаваме и острието късно вечер, желанието което кара да бушува в нас, което не оставя място за светлината, която струи от тези създания … и се отдръпваме след лекото докосване.

И най-вече се дразня на това, че BDSM е представен като болест … като някаква поквара изяждаща човека. А не е … ако всичко, което съм написал до сега, както в тази статия, така и в този блог не ви е убедило, то нищо няма да го направи.

Но все пак … кой не желае да погледне в бездната на собствения си мрак? И кой не желае да вкуси от страстта на своята първичност?

Ваш,

Lucifer

P.S.: Продължавам да чета и другите 2 книги … ще анализирам от BDSM страна всяка по отделно …

25 Отговори на “50 shades of Grey … BDSM поглед”

 1. Много ми хареса този кратък анализ. Мисля че е напълно правдив и достатъчен за да покрие моя критерий и оценка на въпросната част от трилогията. макар че нещата се задълбочават още повече в другите две части и стигат до още по-големи абсурди. Но самия факт че се погазват основни принципи в БДСМ ми е напълно достатъчен за да поставя въпросното произведение в графата на НЕ БДСМ измишльотини, подплатени с някаква художествена стойност, но по-скоро като стил на писане а не като съдържание. Тка че съм напълно съгласен и удоволетворен от позицията ти по въпроса Луци.

 2. Луци прав си за всичко написано. Най ме подразни факта, че изкарват BDSM -а виновен за тяхната „връзка“. Разбирам, че трябва да има някаква последователност и прочие за любовен роман, но дори аз самата като писателка никога няма да хвърля вината за несполучливостта на дадена връзка върху секса или bdsm- a.

 3. Струва ми се, че ти като доминиращ през цялото време си правил сравнение с твоето поведение при доминация и неговото поведение при доминация и оттам идва основното ти несъгласие с изграждането на образа на доминиращ мъж.Истината е, че основната идея на авторката не е да представи една БДСМ връзка – всъщност те никога не изграждат такава, поне в първите две книги, последната не съм я чела.През цялото време те просто пробват различни, нетипични за тях неща.Дори последната случка е просто опит – дали това би й харесало – е оказва се, че не и оттам идва разривът в отношенията.Тя не е подчинена жена, няма такава нагласа просто и затова не се получава истинска БДСМ връзка, няма удоволствието от камшика, за което ти говориш.
  На пръв поглед той е идеалния мъж – красив, богат, млад, преуспяващ, но … има едно но, което пречи да бъде идеалната любов.Всъщност тя променя него впоследствие, което е и мечтата на повечето жени – да направят мъжа, такъв какъвто на тях им се иска да бъде..
  Затова и книгата има такъв успех сред нежния пол и ако влезеш особенно в един чужд форум ще видиш огромен брой влюбени до истерия жени в един фикционален образ.Повечето любовни истории, особенно съвременните тийн романчета за вампири и върколаци са на същия принцип – лошото момче, което става добро само за момичето,в което е влюбен. Така жената се чувства единствена, специална…. Но ти къто мъж просто н гледаш книгата от друг ъгъл.
  Ако се замислиш дори приказките са пълни с насилие, което ако тръгнем да анализираме, ще се окаже, че героите са болни, извратени мозъци и т.н.

  • Това което наистина ме притеснява е точно изградения фикционален образ на доминиращия. Не знам какво е целяла авторката, но целия този брътвеж за BDSM дава една много, ама много грешна представа и размива границите на насилие и BDSM … а това е нещо, което може да е опасно – все едно да кажеш, че мъжа биещ жена си е доминиращ и правят BDSM.

 4. Впрочем къде видя чак такова насилие – общо взето героят й причинява най-вече … доста оргазми 🙂 Ако я беше заключил в тях да кажем или изнасилил и пребил, да, щях напълно да се съглася с теб, но всъщност няма такова нещо.
  Историята не е БДСМ, защото БДСМ се прави от двама души, не от един.Но в така наречения договор си беше ясно посочено, какво може и какво не може да се прави, какви са границите на тези отношения и т.н.
  Мъж, който бие жена си – това също не е БДСМ, но … често говоря с един приятел психолог и той ми каза следното: „Работил съм с доста семейни двойки – малтретирана жена и мъж пияница. Успяваме да им помогнем и какво мислиш става, когато мъжа откаже алкохола и спре с агресивното поведение.Ами жената го зарязва и си намира друг пияница…. “
  Доминиращия мъж е просто мъж като всички други, със своите особености, не виждам как може да се слага някаква строга рамка и да се даде дефиниция какъв трябва да бъде истинския доминиращ.Няма матрица, по която всички тези мъже да бъдат като по един калъп. Всеки е със своя характер, възпитание, а понякога да – и комплекси, и травми от детството.Още повече, че това, което за един е отблъскващо и извратено, за друг е съвсем приемливо, за трети – възбуждащо 🙂

  • Съжалявам, но не мога да приема насилника да бъде приеман за доминиращ. Много е лесно да набиеш жена си. Много е лесно да не се съобразиш с желанията на другия и да избиеш комплексите си.

   Едно от основните неща в BDSM е доброволност. А главният герой твърди, че се занимава с BDSM, нали? Никъде не казва, че е прост насилник с колекция пособия. Самата идея един насилник да бъде представян като Доминиращ в една D/s връзка, каквато героя се опитва да изгради е грешно, поне според мен, защото доминиращия налага контрола първо над себе си. Освен това, аз никъде не видях съгласие от страна на героинята, с изключение на последната сцена.

 5. Защо да не се контролира,ако беше просто насилник, както го нямаше да й предлага договор, да й обяснява какво е БДСМ, в интерес на истината през цялото време я пита дали иска, дали и харесва и т.н.Оставя и време да си помисли за абсолютно всичко. Не я закарва в апартамента си насила, не я кара да правят секс насила, не я вкарва в стаята с играчките насила.Във абсолютно всичките сцени, с изключение на последната, се акцентира основно на нейното, а не на неговото удоволствие.Не ми отговори къде видя насилие? Кога я е пребивал?
  Всъщност в книгата се пояснява, че всичките му връзки досега са били с подчинени жени и са си доставяли взаимно удоволствие.Просто този път става въпрос за жена, която няма такава нагласа. Затова пробват.
  Да, може да е прекалено обсебващ и досаден,да има някакви комплекси, но не съм съгласна, че е чак такъв мега изверг, какъвто го изкара 🙂
  Това, което ти описваш е някакъв битов насилник, но поне в тази история аз не виждам такова нещо.
  Интересно ми е ако утре срещнеш жена, с която много си допадате, има голямо привличане и т.н., но тя си няма и идея какво е това БДСМ, как ще й поднесеш своите по-особени желания по отношение на секса?

  • Всъщност съм имал такъв случай … просто се отдръпнах. По-лесно е и за двама ни. Не исках да я … променям. Да я правя такава каквато не е … защото колкото и да ми допада, ми допада заради това което е … както приятелката ми сега – не искам да я променям и няма да го направя.

   Насилието не е само физическо, както добре знаеш … но това е една дълга и обширна тема …

 6. Ами книгата съм я чела отдавна, но веднага се сещам например за това, че тя имаше някакви сънища, за това как той държи някаква кафява нагайка и т.н – и след това му ги споделя – това за мен си е чиста провокация от нейна страна …
  Психическо насилие има донякъде, но го има и от нея към него, просто взаимен конфликт на желания.
  Интересен поглед върху книгата, досега не бях чела подобно мнение за нея, и да ти кажа малко ме очуди възмущението ти.За мен например книжката си е поредния розов роман, а втората част ми стана толкова захаросана и сапунена, че реших, че не е за мен 😀
  Наскоро гледах отново 9 седмици и половина и мисля, че доста си приличат в някои отношения. Дори главния герой се казва Грей 🙂

 7. Та по този повод – ето докъде се е стигнало в опитите за буквално пресъздаване на сцени от книгата – http://www.avtora.com/news/2013/01/30/napisaha_naruchnik_za_sekspozite_ot_50_nyuansa_sivo Предполагам, че в този случай изискванията Safe и Sane не са изпълнени, макар да е имало взаимно съгласие.

 8. Чудесна статия, благодаря за откровеното мнение.
  Така, четох и трите книги, не защото са титани в художествената литература, а просто защото като започна нещо го довършвам.
  Преди година – две се натъкнах на научнопопулярен филм за БДСМ и честно казано ми стана много любопитно. Изчетох няколко книги от подобна тематика изгледах няколко филма любителски, професионални и образователни. Записах се в няколко сайта, за да добия по ясна представа за материята. Истината е , че стигнах до абсолютно същото мнение, като Луцифер.
  Това е нещо, което хората правят по взаимно съгласие, с много ясни граници. Колкото и смешно или странно да звучи, имайки предвид отношения, при които единия бие и връзва другия, тези отношения се основават на доверието в партньора. Доверието, че когато кажеш спри, стига той ще спре. Въпреки, че ти реално не можеш да го накараш. От чисто психологична гледна точка, в такива отношения, няма нищо лошо. Тези хора не са болни, просто са извън стандартното.
  Честно казано аз в тази, конкретна книга, БДСМ не видях. Ако някой изпитва желание да чете за това, мисля тази е доста по-близка до реални такива отношения. Willing Victim
  С интерес ще следя блога, та сега отивам да го разгледам. 🙂

  • Успокоих се … за момент си помислих, че съм единствения, който вижда големия проблем в тази книга и как е опасна за широката публика … още повече за тълпата от ограничени хора, отказващи да мислят, която преобладава в обществото като цяло …

   @Нел … ако имаш въпроси или нещо не ти е ясно, ще се радвам да разясня – защо не и да ми дадеш идея за следваща тема …

 9. Ами то всичко зависи от това как гледаш ти на нещата – нормално е да има хора, които споделят твоето мнение и такива, които не виждат такъв проблем.
  Ако търсиш БДСМ няма да го откриеш, защото такъв няма.
  Специално за тази книга съм общувала с доста жени и трябва да ти кажа, че нито една от тях няма желание да пробва БДСМ практики. Не може една книга да те подтикне към това – или имаш изначално такива желания или не. В книгата им допада именно романтиката,“лудата любов“ ,голямото внимание от страна на мъжа към жената и т.н. БДСМ е само фон, това не е основната идея и никога не е била….
  Не знам защо разглеждате тази книга като БДСМ четиво….
  Колкото до safe – в нета е пълно с такива брутални клипчета, че по никакъв начин не можеш да ме убедиш, че това е безопасно.Сега не ми се рови, но бих ти пратила някое да ми кажеш кое му е безопасното….Сравнение с тях в тази книга няма абсолютно нищо.

  • Значи за някой неща си права, но с едно не мога да се съглася. Не е вярно, че една книга или филм не мога да те наведат на идеята да пробваш нещо, което до този момент не ти е хрумвало.
   Ако беше така, нямаше да има толкова изкълчени и и разтегнати след прочит на камасутра. 🙂
   Луцифер беше казал нещо : …тези за които BDSM не е някакво митично скрито чудовище, дебнещо в дълбините …
   Точно в това изречение се крие голяма истина и разковничето на това да оспоря твърдението ти. Замисли се. Колко много хора изобщо си нямат на идея какво е БДСМ, много от тях дори не знаят за съществуването на такова нещо.
   Представянето на тази “ връзка“ от книгата като БДСМ връзка изгражда грешна представа за БДСМ-а, като цяло. Колко хора от прочелите го ще се хванат да проучат за какво в действителност става дума в едни такива отношения. Щом няма да се поинтересуват от същината, какво ще им попречи просто да пробват да се вържат и понабият. И да пострадат като резултат.
   Съжалявам, но ако описаната в книгата „любов“ се приеме за правилна и редна, тогава всяка жена напуснала мъжа си след системен тормоз физически и психически, просто бяга от ГОЛМАТА ЛЮБОВ!
   Проблема и опасността е точно в това, че тази книга е представена на широката публика като любовна история. Точно популярността й я прави проблем. Поставен й е етикет, че показва любов повлияна от БДСМ отношения и след това не само, че не се показва особено смислен и реален поглед над такава връзка. Но и втълпява, че ако си с мъж, с мания за контрол отказващ на партньорката си нормални приятелски отношения, работа и личен живот, избиващ нервите и недоволството си от нея с бой, връзване и груб секс. Всъщност си открила ЕДИНСТВЕНИЯ! Това да задушаваш и изкривяваш партньора си по свой тертип не е любов, а мания.
   Май много се отплеснах, извинете ако съм била твърде многословна.

 10. И аз съм съгласна, че това, което е описано в книгата не е БДСМ. Но на много места се посочва, че тя не е и никога не е била негова ПОДЧИНЕНА … Дотук с БДСМ връзката – просто няма такава.
  В книгата е описан един конфликт – той иска подчинена, а тя не може да бъде такава.Между двамата обаче има любов и взаимно правят опити да направят компромис със себе си, с това което очакват от партньора.Къде видяхте побой, не знам 🙂 Удря я няколко пъти с колан в края на първата книга, но с уговорката, че това е само проба и по взаимно съгласие.В самият „договор“ мисля, че авторката е предала максимално добре идеята на БДСМ.
  „Това да задушаваш и изкривяваш партньора си по свой тертип не е любов, а мания“ – не знам дали е мания, но често го виждам около мен ….
  Всъщност разбирам кое ви дразни – това, че героят е представен като човек, преследван от призраци и комплекси и ,че поради тези травми има нужда да бие и връзва жени. Не съм психолог да давам коментар откъде идват в един човек тези желания и не знам дали при всеки са породени от едно и също.
  Ще ти отговоря и на въпроса относно непросветените в БДСМ така: като по-малка гледах едно клипче, с доста бой и унижения.Тогава изобщо не знаех какво е БДСМ, камо ли какви са основните правила и т.н. Определено бях отвратена и изумена от това клипче. Абсолютно никъде нямаше някаква ясна индикация, че се прави по взаимно съгласие и за взаимно удоволствие. И не, не съм го приела така защото съм била по-малка… Преди около година гледах серия такива клипчета и определено това, което правиха беше всичко друго ,но не и безопасно за здравето и дори животът на участниците. Сравнение с това, което хората могат да видят в интернет тази книга не е нищо.
  И как по-точно се определя кое е опасно и кое не? Аз се съмнявам, че и половината от хората, които се наричат „БДСМ – ъри“ си имат хал хабер от медицина, извинявам се, ако някой чете и ми се разсърди, но то един масаж е опасен ако не се направи като хората, какво остава за бой с колан, връзване до синьо, провесване, пробиване с игли и т.н. Кой и кога е обучавал тези хора? Ако общността прави някакви нагледни семинари и провежда обучения по безопасност мога да се съглася(донякъде), че безопасността е гарантирана, но аз поне не знам за такова нещо.Дори и да има едва ли са със 100% посещаемост.
  Мога да се съглася с вас двамата, че книгата дава грешна представа за БДСМ, ако ми обясните тогава кой и кога дава вярна представа за БДСМ 🙂

 11. Много интересно ми стана да чета вашите гледни точки. Аз никога до този момент не бях чела еротична литература, в какъвто жанр е представена книгата или пък имам ясна представа какво значи БДСМ (дори не мога да си обесня от какво идва съкращението). Имайки предвид каква е тематиката добивам лека представа и със сигурност ще се поинтересувам повече.
  Що се отнася до книгата и нейният замисъл, мисля че доста се преиграва в опита да се стигне до отговора на въпроса „Какво иска да ни каже авторката?“. Според мен жената просто е получила вдъхновение от някъде и е седнала и е написала една история.
  Дали някой ще се повлияе от книга или филм да изпробва нещо, това си е личен избор. Аз не бих пробвала нито едно от тези секс упражнения, само защото идеяta за такъв секс не ми допада, всеки има различни предпочитания и никой няма право да съди другите. Въпреки всичко, първата книга много ми харесва, изчетох я на един дъх и сега ще започна и втората. Мисля че, историята е доста актуална, просто е украсена малко, за да бъде по интересна.

  • Аз не искам да гадая какво иска да каже авторката … за мен е важно какво казва. Какви изразни средства използва и до колко идеите, които залага в тази книга могат да опасни за хората. Защото докато ти нямаш желание да пробваш, то има много, които биха пробвали.

 12. Това е така, да! Но не мисля, че един разсъдлив човек, който се интересува от нещо и иска да го пробва, няма първо да се запознае с материята, независимо от какво естество е. Хората, които са пострадали заради вдъхновението си от книгата, смятам сами са виновни за последствията, защото едва ли са били много наясно какво правят.
  Веднага щом коментирах тук, се поразрових из интернет какво е БДМС и смея да твърдя, че изобщо не е обяснено както трябва(поне това, на което попаднах аз). Така че, както сам ти каза аз ако не искам да пробвам, има такива които искат и не мисля, че информацията, на която попаднах е достатъчна и изчерпателна.
  Според мен доста добре пресъздава реакцият на героинята, когато се запознава с такъв тип връзки. Моята реакция беше същата, стрес и уплаха, защото пак казвам информацията не е изчерпателна и добре обяснена, поне за мен, пък и в крайна сметка романът е пречупен през призмата на героинята, която няма представа от секса изобщо, нормално е всичко ново да и се струва най-малкото объркващо.
  Героят не ми се струва чудовище, нито пък хората, практикуващи БДМС могат да бъдат наричани така. Всеки има различни интереси.

  • Ето моя опит за обясняване и представяне на BDSM, като за хора, които никога не са се сблъсквали с него … http://www.anavaro.com/blog/kinkiness-for-dummies/

   Има и други ресурси на български. Но това е друг въпрос. Като човек, който се занимава с това, мога да ти кажа, че героя е точно чудовище. Не контролиран с желание да контролира всички покрай себе си. Но това е един дълъг и труден спор за толкова късно през нощта … погледни темите с категория BDSM тук и може да разбереш, защо смятам че героя Е чудовище.

 13. Благодаря ти много,че коментираш,нова съм в BDSM и чак сега намирам неща на български,всичко,което чета,е на английски.Доста ми е трудно,защото попаднах изведнъж на много властен Мастър и съм тотално объркана.Ако имаш желание да ми помогнеш малко драсни ми на мейла (незнам дали го виждаш).

 14. Благодарна съм,че коментирате.Нова съм в BDSM и ми се налага бързо да чета и всичко,което намирам,чета на английски.Попаднах на доста властен Мастър,което налага бързо да разбера нещата.Доста ми е трудно да намеря хора,които да ми обяснят…Ако имате желание,може да ми пишете на имейла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux