от Lucifer

За четвърта пета поредна година в София, ще се проведе гей парад. За поредна година пиша за това. Миналата година преди парада, бях на мнение, че няма смисъл от него, защото всъщност никой не преследва обратните. Не ги дискриминира. Да де ама май не е точно така. Май никак не е така.

Тази година няма да мога да отида, защото се налага и да се работи, но подкрепям гей парада.

Защо има смисъл от този парад?

Защото има противници. Защото обществото ни следва „don’t ask don’t tell“ политика към „различните“ и защото се опитва да ги игнорира. До момента в който има кой да застава срещу парада, от този парад има смисъл. Не говоря само за олигофрените с килимявки и олигофрените с бръснати глави, защото те са си непроменени олигофрени.

Тези с килимявките са слепци, които се опитват да водят последователите си по планинска пътека в гъста мъгла. Имат толкова поглед над реалността, взрени в онзи свой бог, колкото и глух прилеп. За това и те няма да се променят.

А тези с бръснатите глави са другите непримирими. Хора, затънали до над веждите в собствената си ограниченост, виждайки само това което искат да видят и приемайки различните … точно николко. Винаги съм смятал, че бая трябва да си си падал на главата за да се присъединиш към тях.

Но не, като изключим тези две групи, до момента в който има интелигентни, мислещи хора, които да се изтъпанят и да кажат, че гейовете са болни или са втора ръка хора, то има смисъл от този парад.

И не, не се опитвайте да ме кълнете със „Син да ти се роди, мъж да ти доведе!“, защото за мен това няма значение. Аз съм приел различните и до момента в който детето ми е щастливо и успяло в живота само, ще съм доволен независимо от това какви избори ще прави в леглото си.

До момента в който парада е причина за дебат и дискурс в обществото ни, до тогава има смисъл от него. Миналата година бях на парада, тази няма да мога да отида. Парада всъщност е един подвижен купон. Много хора в приповдигнато настроение. Не всички обратни, но всички защитаващи една позиция – независимо от това с кого спим, ние сме преди всичко хора. И докато не научим това има много смисъл от този парад. Повече смисъл от колкото си мислите.

Парада не е демонстрация, не е митинг, протест, не е нищо повече от желанието на една група хора да бъдат приети като това което са – хора и до момента в който има изказвания от сорта на това да се замерят са камъни ( и то направено от отец) от този парад ще има смисъл, защото този парад е насочен не само към омразата към гейовете, но и към омразата към различните.

Всички сме равни, но май са най-равни тези, които не се отличават от другите.

Аз съм за гей парада. До тогава докато има нужда от него … а след това – това си е един много хубав карнавал. Защо да си нямаме български?

Ще спра до тук, защото ще изгрубея много по отношение на тесногръдието на някои членове на обществото ни.

Ваш,

Lucifer

Снимка: Poesia Vomitiva

 

Пост 69 от поне 100

5 Отговори на “За пореден път за гей парада …”

  1. Благодаря за подкрепата!
    Само една забележка, това е петият пореден гей прайд 🙂 Знам, че първият през 2009г. повече приличаше на фронтова битка, но все пак си остава първи 🙂

    • Направиха ми вече забележка. Оправих годината.

      Освен това аз винаги съм ви подкрепял, така че не е изненадващо.

  2. Аз съм против. Не против гейовете, не против различните /по-скоро съм против „еднаквите“, но това е друга тема/. Аз ваъщноат дори не разбирам за какво се „борят“ дискриминиращите /не че си правя труда да ги разбера/.
    Не съм против защото е гей, а защото е парад. Затова и не бих отишла. Нямам желание да губя времето, през което мога да работя, да се занимавам с някое /забравено/ хоби, да се видя с приятели, в гледане на куп клоуни.
    Да, може би защото мразя събрани много хора на едно място, шума, хилядите цветове, които събрани заедно образуват влудяващ кич. За мен това е загуба на време. Дори и да обикалят по улиците и да се бият в гърдите, че са гейове, тези, които не са ги приемали досега няма да ги приемат. Тези, на които не им пука с кого се чукат няма да им обърнат внимание. И какво става? Просто правят хората в България свидетели на един купон. Тоест натрапват ми купона си. Както съседите ми ми натрапват липсата си на музикален вкус и елементарно възпитание.

    Радвам се, че не съм в София!

    П.С. Щях да бъда и против парад на хетеросексуалните, против парад на БДСМ-арите, на зоофилите, на градинарите, обущарите и бразилците. Слава на Луцифер, че само гейовете си правят парад…или поне толкова шумен, че дори аз да разбера!

  3. Всъщност думата „парад“ се тиражира от медиите, а това, което се случва, е гражданска демонстрация в подкрепа на равните човешки права за всички хора без значение на сексуалната им идентичност и ориентация. Има разлика между това да се биеш в гърдите и да отстояваш своето право, че никой не бива да си позволява да те пребие просто така без дори да те познава, просто защото не го кефиш.
    Сексуалността не започва и не свършва само в леглото. Тя има своето личностно, социално, културно, дори и политическо проявление и за да живее човек пълноценно обикновено не я изолира само в спалнята си, преструвайки се, че тя няма роля в останалата част от ежедневието му. Поне на хетеросексуалните хора това не им се налага. А не би трябвало да се налага на никой, защото няма правилна и неправилна сексуална ориентация (можете да си направите справка със становището на световната здравна организация). Не би трябвало за един да има безпрепятствен законов начин да създаде семейство, а друг да не може да види любимия си човек, нито да получи информация за състоянието му ако е попаднал в болница след тежка злополука, защото пред закона връзката им не съществува. Това е само един пример за ограничението на човешките права на лгбт хората у нас. Само между другото, не съм чула никога гей да са оплаче от това, че хетеросексуални хора му натрапват ориентацията си държейки се за ръце на улицата, защо тогава същото действие се заклеймява като парадиране ако хора от един пол си позволят да го направят? А защо мнозина допускат, че всякаква ориентация различна от хетеросексуалната автоматично те прави аморален и недостоен?
    Та именно за заявяване и отстояване на някои основни човешки права се случва прайда. И ако Silver си направи труда да поразгледа малко снимки, ще види куп обикновени хора, не клоуни.

  4. Извинявам се за допуснатите граматически грешки, бях малко уморена докато пишех и това се отрази на концентрацията ми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux