от Lucifer

Ако можете да избирате между един милиард и световен мир, с колко спални би било имението ви?

 

На скоро някой беше публикувал горното като шега, но нали аз сериозен човек и ми липсва чувство за хумор, реших да си направя един мисловен експеримент … наречете го малка морална гимнастика. На колко пари бих избрал мира. Какво имам предвид ли?

Започвайки от милиард и слизайки на долу, на колко точно пари мира би ме блазнил повече от парите …

Мисля, че на около 1000 лева мира започва да ми изглежда примамлив – просто около хиляда е границата в която спира да ме блазнят парите, а не че искам световен мир. Обективно погледнато не го искам, просто на около 1000 лева се замислям, че ей така за едната идея … и после се замислям какво би означавал този световен мир и дори 1000 лева започват да ми се виждат по-добра идея от него.

И тук пацифистите е време да ми скочат, че на мира не бива да се слага цена. Че мира трябва да е цел … и бла бла бла … но нека погледнем реално. Не ме разбирайте погрешно – аз не съм за войната и убийствата, не съм за зверствата и неправдата или каквото там смятате. Погледнато реално обаче, неравновесието на обществото е това, което ни тласка напред. Хората са устроени така, както и всички други животни. Ние трябва да се борим за да ставаме по-силни. След като няма по-силен вид от нас, ние се борим по между си. Пренасяме закона на джунглата в един по-цивилизован вариант.

Колкото и да не ни се иска да си го признаем, точно неравновесието в обществото е това, което ни тласка напред. В началото сме открили огъня и оръжията, за да се справим с по-силните животински видове … прибавили сме укрепленията на домовете си. В някакъв момент сме станали по-силни от другите животнски видове. И тук е започнала битката за нас самите. Без противник … без пречки за развитието си един животински вид не може да съществува, а след като в природата няма по-силни от нас, то какво?

Ние се превръщаме в собствените си врагове.

Но нека все пак приемем, че в някакъв единичен момент …. в една секунда, настъпи световен мир … има достатъчно ресурси за всички, всички имат по-равно, няма недоволни, всички проблеми са решени. Утопично съществуване … но все пак в един момент настъпи … какво според вас ще се случи?

Перфектен живот за всички?

Полянки, цветчета, мир и разбирателство?

Може би в началото …

Но замислете се … без противник и конфронтация … без нещо, което да кара вида да се развива, той залинява. Затваря се и спира да се променя, да се адаптира. Колко велика култура бихме имали, ако нямаме причина да сме креативни? Ако отнемем причината за творчеството … ако целта да се развиваме отпадне и се замени с едно доволно съществуване?

Ако няма болести с които да се справяме, какво ще ни кара да искаме да опознаем тялото си?

Ако нямаме нужда от оръжия, какво ще ни кара да откриваме нови технологии?

Колкото и да не ни се иска да си го признаем, точно липсата на това, което е мира е това което задвижва цивилизацията ни напред. Строежи, развитие, медицина, технология – всичко се прави с едната и единствена цел да сме по-добри. Хората не са равни и не са еднакви – всеки един от нас е индивидуален и точно разликата между нас ни бута напред. Желанието да имаш, да можеш, да бъдеш … това е което кара човек да се развива. Това е което бута и човечеството напред.

Световен мир … световен мир би бил полезен само в един единствен случай – когато има външен противник, към който трябва да се адаптираме. По-силен от нас. Или по-умен. Каквато и да е външна заплаха за хората, ще бъде единствения начин да имаме световен мир.

И да знам точно колко нелогична и не хуманистка е гледната  ми точка, но не мога да приема че може да има развитие без стимул … без енергия и желание …

Ако знаете как е възможно – моля споделете!

Ваш,

Lucifer

Един отговор за “Ако можете да избирате между един милиард и световен мир, с колко спални би било имението ви?”

  1. Скандали, въргали, надути кавали
    Палежи, гребежи, пиянство, разврат,
    без тях да живеем, ще можем, едва ли
    към всичко това ще изпитваме глад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.