от Lucifer

Та … както вчера писах имам си нов лаптоп и като всяко нещо, още го ровичкам. Едно от нещата, обаче, което не съобразих при първоначалната инсталация на операционната система е размера на отделните дялове. Тъй като разполагам само със 256GB SSD, реших да си спестя малко място и да заделя само едни 20GB за /root … пълна инсталация на Slack + OpenVAS + Metasploit по-късно и се оказа, че в /root имам само едни 800MB свободни … това за нищо няма да стигне. За това и реших да отрежа още малко място от 206GB /home и да го дам на /root. Да този материал пак си е по-скоро техническо ръководство … та ако не ви се занимава не четете.

1. Backup

Задължително бекапирайте информацията на дяла, който ще свивате. Аз не го направих, защото е почти празен, но е препоръчително да се прави.

2. Single user mode

За по-голяма сигурност – превключете системата в init level 1 или така наречения Single user mode.

3. Свиване

Процеса на свиване с LVM е лесен. В повечето случаи безопасен. Първо откачаме дяла, после го свиваме.

umount /home
lvresize --resizefs --size 200G /dev/slack/home

4. Разширяване на дяла, за който е предназначено мястото

С така освободените 6GB трябваше просто да разширя /root … LVM се грижи да прехвърли данните и да пренареди дяловете и дисковото пространство. Тъй като /home и /root са в една виртуална група, за разширяване просто трябваше да издам следната команда:

lvresize --resizefs --size +6G /dev/slack/root

Както забелязвате за дяла който разширяваме дори не ни трябва да го откачаме. LVM разширява автоматично и файловата система, не само логическия дял.

Надявам се това да е полезно на някого … знам, че аз сигурно ще го ползвам още няколко пъти поне.

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.