от Lucifer

1Малко преди Коледа Цвети от Асбис ми предложи поради липсата на друга играчка, да взема да тествам един от техните електронни четци … по принцип съм традиционалист и идеята за електронен четец, колкото и да е интересна, толкова и не ме влече, защото наистина харесвам аромата на книгата в ръцете си … усещането за допир до хартията … тежестта … но все пак реших да го пробвам. Така и така, нямах какво по-хубаво да правя, а и бях решил, че трябва да прочета „50 нюанса сиво“ и другите бози (ревю за първата очаквайте скоро, а втората и третата като ги прочета), а четенето от монитор, никога не ме е кефело.

На 21.12 (датата е много важна … по-скоро периода) минах да си подбера новата играчка за тестове. Стилна, малка картонена кутия в която е поместен четеца е изпълнена съвсем семпло в стила на Presigio. А вътре в нея е поместен самия четец, един microUSB и книжка с ръководство. Първото впечатление, което оставя четеца е на нещо съвсем крехко и фино, но за тези няколко седмици е бил при мен и мога да ви кажа, че това е само въпрос на вид. Самият четец е с размер горе-долу колкото една страница B5 е малко по-тънък от булевардните розови романи. Все пак е книга … как иначе да го сравня освен с книга?

Дисплея е e-ink, което ще рече електронно мастило (използва ток само и единствено като трябва да изобрази новите букви), което ми позволява до сега да не съм го зареждал, а още да има едни поне 25% батерия. Самият екран е леко сивкав, като цвета на хартията, която най-често се използва за книги. Буквите върху него са като напечатани … и придават усещането за истинска книга, макар и тънка, макар и да не можеш да разгърнеш страницата. Самият екран е 6 инчов (15.2 см) и не натоварва очите. Може би една хубава опция би било да има подсветка, но хайде сега – все пак е книга …

2Самият четец си има и говорители, както и жак за слушалки, така че да можете да слушате аудио книги или музика, но честно казано не стигнах до това. Батерията е предвидена да издържа до 7000 смени на страници с едно зареждане. За съжаление, обаче процесора и паметта понякога не стигат и му трябват 20-30 секунди докато зареди следващата част от книгата в паметта за да смени страницата. За 3 седмици и малко над 750 сменени страници се сблъсках с това 5-6 пъти … това не е толкова лошо …

Поддържа множество книжни (PDF, ePUB, TXT, HTML, FB2 и CHM (като последния не съм го и чувал)), аудио (WMA, WAV, FLAC, AAC, OGG) формати … и по неясна за мен причина – формати с изображения (JPG, BMP, PNG и подвижния GIF), макар, че ми е неясно, кой и защо би си сложил снимки на книгата … но хайде от мен да мине. И не знам дори колко езика поддържа – видях че идва зареден с литература на български, руски, английски, френски, чешки, беларуски, немски, унгарски, италиански, испански, словенски, сръбски … и дори изпускам няколко.

Ако все пак ви интересуват сухите факти:

  • Размери – 175 x 113 x 8.8 мм
  • Тегло – 170 гр.
  • Дисплей – 6″ / 15.2 см
  • Разделителна способност – 800 х 600
  • CPU – 400 MHz
  • RAM – 64MB
  • Място – 4 GB, като поддържа до 32 GB microSD

Плюсове:

  • Малък и лек
  • Много дълго издържаща батерия
  • Екран имитиращ истинска книга
  • Много памет за книги
  • Лесен и интуитивен контрол
  • Стандартен microUSB за зареждане и качване на книги

Минуси:

  • На моменти отнема много време  да зареди книгата, което кара четеца неприятно да замръзва
  • Можеше да сложат една подсветка, но това си е само мрънкане, а не минус.

Дали бих си го купил:

Както казах – аз съм традиционалист. Предпочитам нормалните книги … доставя ми някакво вътрешно удоволствие да отгръщам страниците на книгите и да усещам аромата им. Да прекарвам пръст по гръбчетата им, подредени на библиотеката ми. За това за в нас не бих си взел. Но тази джаджа е перфектна за когато излизам от нас – в автобуса или на път, а аз много пътувам, за това по-скоро да. А и сега навивам баща ми да вземем едно такова за подарък на майка ми за рождения ден.

Като за нещо, което струва само 209 лева мисля, че това е една перфектна джаджа, която да имаш освен купчината книги …

Надявам си да ви е харесал моя досег с това бижу.

Ваш,

Lucifer

P.S.: Съжалявам за ниското качество на снимките, но явно телефона ми толкова може!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux