от Lucifer

4853533698_139530fc7e_zВчера в някаква статия, относно делото срещу Бареков, прочетох изречение, което ме накара да настръхна – „Той е журналист и няма право на мнение.“ …

Всички знаем силата на думите, силата на информацията, а журналистите владеят тази сила и макар у нас, отдавна да твърдя, че няма журналистика (в по-голямата си част), едно такова изказване ме кара да настръхвам! Дори и продажни (а смятам, че надали има много журналисти в България, които да не са), журналистите са задължени да имат мнение. В една перфектна ситуация, те трябва да са безпристрастни арбитри, даващи справедлива оценка на ежедневните проблеми, така че да са разбираеми и оценени от хората … но дори в една реалност като нашата, да кажеш, че журналиста няма право на глас е … странно? Злокобно?

Защо злокобно, ли? Въпреки, че са продажни? Въпреки, че служат на силните на деня или поне този, който даде по-висока цена?

Защото правото на мнение е и право на глас. Всеки един от нас, трябва да има право на глас, дори този глас да е грешен, заблуден или по-добре никога да не бъде използван, всеки един от нас трябва да е свободен да го използва. Но най-лошото е, че журналистите (все още) са тези, които трябва да представят истината или поне своята изкривена представа за нея на масата. Не можеш да кажеш, че журналиста няма право на мнение.

Може би това е цензура или просто една изкривена представа за свобода, но това е грешно. И този път не смятам, че това е личното ми мнение, а че трябва да е стандарт! Свободата на словото и свободата да имаш мнение и то да е различно (дори защото е купено) са толкова важни, колкото и това, че никой не трябва да бъде репресиран, заради своето мнение. Никой няма право да бъде превръщан в безгласна буква в машината на обществото … а по-лошото е така да се говори за тези, които трябва да се чуват най-силно.

Не ме разбирайте погрешно – според мен 80% от българските журналисти трябва да бъдат уволнени и да се назначат хора, които да имат собствено мнение и гледна точка, а не са купени и продадени толкова пъти, че да не знаят не каква им е цената, а дори дали са хора или стока. Не подкрепям Барека и смятам, че трябва да бъде съден до дупка за клевета, обида и професионална некомпетентност … дори няколко дела за уронаване престижа на журналистиката, няма да са излишни, но никога няма да приема, че той не трябва да има право на мнение, независимо дали е журналист или продавач на пазара …

След като забраним на журналистите да имат право на мнение, какво ще последва?

Да забраним мнението и на хората, защото не познават всички аспекти на проблема, за който изразяват мнение? Ама те като нямат мнение, за какво са им и протести? Защо да се събират и да изразяват мнението си, като го нямат? Ама като нямат право на мнение, да вземем и да подберем и литературата, която ще четат, че те без това мнение, няма да знаят какво да четат … току виж са нарушили правилата на обществото и развили мнение за книгата, която искат да прочетат …

Ама след като са такива правилата на обществото, да вземем да го направим закон?

Усещате ли как, ако това общество тръгне по този път ще стигнем до такива анти утопии като 471F, Equilibrium и 1984 … едно Оруелово общество в което всеки различен бива преследван … И колкото и абсурдно да звучи – така сме тръгнали, ако не внимаваме много – даваме власт и отнемаме правото на мнение и глас … но малко се сещат, че това е една деструктивна пътека по която много трябва да внимаваме като тръгнем, защото връщането от там е кърваво, брутално и апокалиптично!

Всеки има право на мнение … Дори вие …

Ваш,

Lucifer

Снимка:  …storrao…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux