от Lucifer

Предупреждение: Този пост може да е обиден за вярващи читатели. Смятайте се за предупредени!

Всъщност този пост трябваше да го напиша вчера. Исках да го напиша вчера, но ме посъветваха да не го правя, най-вече за да намаля броя засегнати. Реших да си спестя излишните страсти и да го напиша днес.

За какво все пак става дума?

Покрай съботната вечер, вечерта срещу Велик ден, когато има обичай да се палят свещи в църквата и да се носят в дома, из facebook се появи следната много красноречива снимка:

10171126_646293352103913_3590444134508101962_n

По принцип, тази снимка дори няма нужда от коментар. В смисъл не мога да кажа повече от това, което самата тя казва. Няма по-голяма табела сочеща лицемерието на това, което е църквата …

Не знам, чий труд е тази снимка. Ако някой си я познае – нека ми пише за да го добавя като автор.

Самото лицемерие на тази табела идва от дебело подчертаното двуличие … от въплащението на иронията „закупена от Храма“. Защо, ще се запитат някои, това да е ирония?

Защото началото на страстната седмица поставя понеделника в който, според собствената свещена книга на този храм, Исус (нали помните чие възкресение чествате) пристига в Йерусалимския храм и изгонва търговците от храма, обвинявайки ги че превръщат бащиния му дом в разбойнически вертеп.

И Исус влезе в Божия храм и изпъди всички, които продаваха и купуваха в храма, и преобърна масите на обменителите на пари и столовете на онези, които продаваха гълъбите, и им каза:
Писано е: „Домът Ми ще се нарече молитвен дом“, а вие го правите разбойнически вертеп.

Матей 21:12-13

 

И като наближаваше Пасхата на юдеите, Исус отиде в Йерусалим.
И намери в храма продавачите на волове, овце и гълъби и тези, които седяха и обменяха пари;
и направи бич от върви и изпъди всички тях от храма, както и овцете и воловете; изсипа парите на обменителите на пари и преобърна масите им;
а на тези, които продаваха гълъбите, каза: Вдигнете ги оттук; не правете Бащиния Ми дом дом на търговия.

Йоан 2:13-16

Интересно е противоречието, което се забелязва в тази табела, залепена някъде в незнаен храм. Свещта гори пред Бога на тази църква, САМО ако е закупена от самият храм … значи искате да ми кажете, че от моите молитви (не моите разбира се, защото моята вяра не се изчерпва с антропоморфната персонификация с бяла брада) не важат … и за да се моля на Моя/Вашия/Нашия Бог аз трябва да си купя задължително свещи от … ами от неговия магазин. Интересна логика.

Значи имаме всеможещ и всесилен Бог, който ни наблюдава във всеки един момент и преценява греховете ни … но нашите молитви няма да бъдат чути, ако не си купим парченце восък със връв в него от магазина на една от каменните къщи посветени в негова част … хммм …

Не мога да разбера желанието на хората да вярват в тази институция, която се е превърнала църквата. Тази … бележка, залепена някъде, е просто поредното доказателство, че църквата е надживяла времето си. Църквата каквато е сега, не може да съществува в нашата реалност като такава. Ако не търпи промяна трябва да последва … динозаврите. Но това е широка тема, на която ще се върна някога.

Това, което ме запали беше противоречието на тази табела …

Аз не съм религиозен. Вярващ съм, но не следвам религията като такава. В следващия момент има достатъчно хора, които са. Има хора, готови да се редят часове на ред за да запалят свещ или да сложат и вземат цвете. Няма проблем. Всеки има нужда от своята вяра. Но не можеш да проповядваш скромност и да отричаш сребролюбието, и в следващия момент да използваш толкова евтин … защото си е евтин трик – guilt triping – Ако не си купите от нас, шефа няма да ви чуе. Той иначе е милостив и всеопрощаващ, дори даде единствения си син/част от себе си за вашите грехове … ама няма да ви помогне ако не си купите свещичка от неговото магазинче.

Всеки има нужда от своята вяра … всеки има нужда от това да вярва в нещо. Нека религия, няма лошо. Проблема ми в ситуацията е … машината за пари, за която никой не говори. Църквата, като такава. Дори няма да споменавам, че е освободена от данъци. Но самото лицемерие е проблема за мен …

„закупена от Храма.“  …

Честно казано проблема ми не е с „купуването от храма“ толкова колкото с изнудването … използването на вярата като заложник за постигане на користни цели … и то от институция, която проповядва смирение и скромност …

Предпочитам да живея в тъжната си реалност, от колкото да вярвам в това, което проповядва …

Иначе – весели празници.

Ваш,

Lucifer

3 Отговори на “За една снимка и църквата …”

  1. Религията като цяло е уж за да събира хората, да им дава надежда, цел и тнт. Но лично за мен през годините тя е ползвана най-вече като средство за контрол над масите. За Вярващия човек религия има навсякъде- под всеки камък, на всяко дърво… Църквата като храм е нещо ненужно поне за мен не,че съм вярващ- някак тези дебели книги, които така и никога не съм чел са просто легенди ,създадени от хората и доукрасявани с времето и развитието му. Апропо нали уж се казва, че са гонени търговците от храмовете? А при нас в Бг се продава всичко именно в църквите някак пак и религиозните устои поБългаряваме…Но както и да е Весел и Светъл празник и НЕ религията ни прави ХОРА- ВСИЧКИ ние създаваме историята и дори нея религията.
    Чудя се колко войни нямаше да има от Великите Кръстоносни походи още АКО нямаше различна религия…Но и това е леко сложна материя. Има само една УНИВЕРСАЛНА истина ВСИЧКИ сме ХОРА а вече как се държим ИЗБИРАМЕ сами…

  2. А аз преди години се бях втрещила от следния надпис – подобен, но по-кратък и според мен не по-малко циничен – „Незакупената от храма свещ не носи духовна полза“. Не само заради манипулацията хората да купуват свещи от съответния храм, а и заради свързването на духовното с ползата.

    В православна църква влизам само ако ужасно много се наложи, което ще рече – на сватба, погребение или панахида. Последните две ми се случват по-често. Надявам се моято погребение да не бъде религиозно – не ща разни корумпирани попове да печелят от мъката на близките ми. Никога няма да забравя как, когато почина бащата на мъжа ми, в ужасната църква в ужасното гробище на Бакърена фабрика буквално изнудиха майка му (която почти се беше разорила покрай погребението, а отделно не беше на себе си) да плати 40 лева за хор, който пееше фалшиво.

  3. За съжаление сте повече от права. Отбелязвам със съжаление. Пиша го като многогодишен представител ( бивш ) в точно този бранш – УЖ услугите за помагане в тежки моменти на опечалени. Истината е САМО една. Не само попове и тнт или частни и държавни траурни фирми гледат на всички нас като едно. Не човешки същества а хонорар. Колкото и тежко да звучи е точно така… в днешно време почти всички житейски аспекти се свеждат до чисто комерсиалното им измерение. Просто и в този брашн това виждане еволюира чудовищно. ИЗЦЯЛО ЛИЧНО мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux