от Lucifer

В края на днешния работен ден Джу пусна тема за Християнския фундаментализъм

Понякога се дивя на човешката глупост. Да – знам! Хората са глупави, но никога не съм вярвал, че може образовани хора да загърбят разума си в полза на празна вяра. Аз не вярвам в Господ, не вярвам в Аллах или Буда. Това в което вярвам е равновесието на този свят и в силата на разума.

Едно от основните неща в които вярвам е правото на избор и свободата да го правим. Не мога да повярвам, че има разумен човек който е готов да се откаже от това си прави заради вяра …

Но този материал ме обеди, че греша … греша и то много.

Всеки има право на своята вяра. Всеки има нужда от своята вяра, дори аз, въпреки че не вярвам в някакво божество. Нямам против вярата … нямам против нея, докато вярата не започне да замъглява здравия разум на хората.

Вярата не е реалност, само защото така ви се иска или защото така пише в светата ви книга, била тя библия или коран. А да … и съм имал възможност да прочета и двете свети книги, както и светите книги на още няколко религии …

Не вярата е открила, че замята е кръгла, а човешкия ум. Но религията се е опитала да го накара да замлъкне.

Защото явно вярата превърната в религия е това, което пречи на развитието. И християнската вяра и мюсюлманската вяра си имат своите добри черти … и двете обаче религии си имат своите зверства – кръстоносците и инквизицията, Джихад? … а само да спомена – вие знаете ли, че никъде в корана не споменава Джихад?

Нямам против вярата, казах го. Но виж за религията … още повече за фундаменталната религиозност … това е много по различна тема. До момента не знам голяма религия, която да е напредничава … но тъй като повдигнах темата за християнската – ще се придържам към нея.

И какво? В клипчето на Джу показват сцени от основно училище в което децата не изучават еволюция, а креационизъм … на децата се задават въпроси за греха и им се обяснява как някой друг е умрял за да се опростят техните грехове … На тези деца не се дава възможност да направят своя избор. И точно това толкова ме настройва срещу религиите – те отнемат правото на избор. Отнемат разума … способността да мислим и да се развиваме …

Ако разчитахме на религията, още щеше да има крепостничество, да се горят вещици и всички щяха да се страхуват от Congregatio pro Doctrina Fidei или иначе казано Конгрегация на Светата Инквизиция.

Знаете ли кога човек щеше да овладее атома или да полети в космоса? Точно никога, защото за тези достижения трябва разум, а религията не може да вирее там където господства разума, защото религията не е вяра. Религията е сляпа вяра. Религията е избора на тези, които не искат да мислят за себе си. Избора на тези, за които сляпата вяра в някакво бъдещо изкупление е по-важна, от изкуплението пред себе си и пред хората с които живеят сега.

Една от основните цели на религията, като такава винаги е било да слага окови на човешкия ум и да отнема свободата, защото едни приспани, задушени, овчи съзнания се контролират по-лесно.

Нека цитирам любим автор:

„Първото правило на разума гласи: каквото съществува, съществува; каквото е, е; и от този основополагащ принцип се гради цялото познание. Това е основата от която възниква живота.

Мисленето е избор. Желанията и прищевките не са факти нито са начин да ги открием. Мисълта е единствния начин да възприемем реалността; това е основния ни способ за оцеляване. Свободни сме да избегнем мисленето, да се откажем от разума, но не сме освободени от наказанията на пропастта която отказваме да видим.“

Разберете ме правилно – не съм против вярата била тя християнска, мюсюлманска, будистка, хиндуистка или каквато щете. Но съм против религията, която отказва правото на избор и го обявява за грях, на равно с мисленето.

Ваш,

Lucifer

P.S.: И все пак, тя се върти!

2 Отговори на “За църквата, християнството и вярата … или разсъжденията на един „атеист“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux