от Lucifer

Вчера гледах много интересен документален филм озаглавен „Paradise or Oblivion“ на организация наречена „проект Венера“.

За какво става дума набързо (като ви препоръчвам да изгледате филма): Някакъв учен, твърди че ресурсите на планетата ни са достатъчни за всички – обработваема земя, въздух, вода и енергия, технологията ни е достатъчно напреднала за да можем да предоставим количества от всичко на всеки, като по-този начин създадем една обществена система, която не се гради на сегашната икономическа основа, а на основа базирана на решаването на проблемите.

В основата на икономиката е недостига – на мен не ми достига храна, за това я купувам от теб, който я произвеждаш. Аз не мога да си правя микропорцесорите, но за това пък ти не можеш да работиш толкова добре на тях. Така винаги някъде има недостиг на някакъв ресурс и преодоляването на този недостиг движи икономиката. За съжаление от там и войната.

Но нека се върнем на проект „Венера“.

Създателят му, твърди, че ако се премахне „силата на недостига“ (scercity power) ще се справим с войните, глада и в същия момент ще изградим едно полу утопично общество в което причината за престъпленията ще бъде премахната. Логиката му е, ако всеки има всичко и няма нужда от нищо, то няма да му се налага да извършва престъпления.

Логически погледнато – да. На практика, лично аз забелязвам 2 основни дупки в тази теория.

Първо – не се взима в предвид престъпленията от страст. В човешката природа са такива пагубни неща като ревност и завист. И двете са в основата на голяма част от престъпленията извършвани в модерното ни общество, а ще е много трудно да ги изкореним. Да искаш нещо или някого, да вярваш че трябва да ти принадлежи … знаете как се развиват такива ситуации, гледали сте достатъчно криминални сериали.

И второ – има една поговорка „В света има достатъчно за всички, но не и за алчността им!“. Каквото и да направим, някои от нас винаги ще искат повече от други. Ще искат да притежават, да имат, да използват. И когато всичко е на всички, постепенно отново ще се получи изкривяване на социалната крива – по-алчните ще имат и ще искат все повече от другите, докато в един момент не се намери един непреодолим праг, в който полу утопичното общество ще се разпадне.

Идеята на професора за съжаление е неприложима. Повечето от проблемите с които „Венера“ трябва да се справи се намират в основите на нашето общество: алчност, пари, нарушаване на баланса на разпределение на благата. Все неща, върху които модерното общество се гради от древността. Предполагам, че ако се намери начин да се започна „на чисто“ с същества, за които алчността и богатството са непонятни, и се постигне някаква модулация на бъдещите поколения, за да може да се избегне появяването на алчност, дали чрез налагането на социални норми, които го унищожават от начало или по някакъв друг начин, то предполага, след 2 или 3 поколения един такъв социален строй, който да не се гради на ресурсно преразпределение би бил възможен.

Но тук лично аз виждам няколко големи проблема, с които би се сблъскало това общество: Престъпност и упадък.

Да, ако се премахне „финансовата“ причина за извършване на престъпления, това ще бъде един голям плюс, но какво става с тези извършени от страст? Кой ще се погрижи да ги накаже? Сили на реда? Какъв ред би трябвало да следват? Кой трябва да ги обучава, кое е правилно и кое не, ако се премахне силата на недостига. Дори да променим гледната точка до толкова, кой гарантира, че силите на реда, няма в някакъв момент да осъзнаят, че те са тези които държат силата и могат да водят обществото? Трябва само един да поиска повече от това, което има … и тогава се получава същото изместване на равновесието, но става дори по-лошо от сега, защото сегашното равновесие е възможно да се балансира. Системата в която живеем е несъвършена, като всички нас. Всеки от нас е един малък ексцентрик в общата система и точно това ни защитава. Аз знам какво трябва да направя, защото живея в това несъвършено общество.  Но какво ще се случи, ако в едно идеално, хармонично, балансирано общество бъде въведен ексцентрик? Ще се задави и ще се сгромоляса, превръщайки се в купчина развалини.

И втория проблем: упадък. Колкото и да не ни се иска, ние сме движени от проблемите с които се сблъскваме. Икономически, физически, всякакви. Всеки проблем, който ни се изпречва на пътя или не убива или ни прави по-силни. Или изчезваме или еволюираме. Това е механизъм, който природата следва от милиони години на сам – оцеляване на най-адаптивния. Това е начина по-който се развива обществото ни. Преди 300 години, дете като мен, сигурно е щяло да бъде оставено на произвола на съдбата, но в днешното общество на мен ми е била дадена възможност да порасна и да допренеса за развитието на това общество с работата и уменията си, които не биха били полезни преди 300 години. Това е и другия основен проблем на „Венера“ – да, автора на проекта предлага някакво подбутване, насочване и насърчаване на творчеството, но когато нямаш социално-икономическите проблеми с които да се опитваш да се справиш, като я няма борбата за живот – колкото и да те насърчават, ти нямаш … причина да го правиш.

Не казвам, че нашето общество и социална структура са хубави или правилни, не далеч съм от това. Този пост няма и за цел да се противопоставя на проекти като „Венера“. Не – единственото което има за цел е да изкаже моята гледна точка и то по въпроси за които имам само обща представа. И да посоча проблемите, такива каквито биха били според мен самия.

Ще се радвам да чуя и вашето мнение за утопията …

Ако искате да научите повече за проекта (както и да си свалите филма) – тук.

Ваш,

Lucifer

Пост 30 от поне 100

3 Отговори на “Проект „Венера“”

  1. Повечето красиви утопии изхождат от предпоставката, че хората действат добронамерено и съзнателно. Пък нито едното е напълно вярно, нито другото. Задачата е как да се регулират реалните общества с реалните хора :-).

  2. Прекрасен филм, прекрасна идея!! За съжаление-неприложима.Откъде да започне построяването на това общество-то само по себе си ще се превърне в елит!?? Как да убедиш всички ,че трябва да изграждат равенство??? Такива идеи е имало и преди-като се започне от евгениката, и се свърши със социализма-и са се провалили, защото хората не са осъзнали,че трябва да се стремят към равенство,а са се предали на алчността,и по-лошо-стремежа към власт..
    Моето виждане за бъдещето-на ниво социални идеи ще стане още по-лошо-ще се възвърне робството, униженията ще бъдат чудовищни.Елитът ще живее във света на г-н професора,а технологиите ще ни позволят да завладеем нови светове, и да се държим с тях, както конкистадорите с индианците!!Миналият век бе век на идеите-добри или лоши, но ИДЕИ- хората по света искаха нещо да се промени!! Сегашният век е ново средновековие-никой не иска промяна-иска ТОЙ да си е добре..и цялото минало се изопачава..Добре е да си спомним Хитлер-който казваше, че всеки германец ще има кола, и построи почивна станция ,във която да карат отпуската си 20 000 души едновременно-във една Германия, която преди него умираше от глад, и не знаеше какво е „социални права“.. Ето ви един провален социален план..

  3. Идеята на великия Жак Фреско е уникална и единствена по рода си. За съжаление за реализацията му обаче се изисква фундаментална промяна на централния мозък у всички земни жители. Проекта изисква тотална смяна на ценностната с-ма, както и прощаване с много неща и потребности в ежедневието ни, с които буквално сме се срастнали. Ето защо съм съгласен с Луци, че въпросния проект няма как при тези условия да се превърне поне в близките 150 години в реалност. Но за подробности всеки може да изгледа всички материали свързани с проекта „Венера“, както и всички публикации на Фреско, свързани с философията му за промяна на социума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux