от Lucifer

Преди няколко дни имах покана да отида на някакво събитие по повод новото предаване, което ще тръгне тези дни по TV7 – StarMachine. В първия момент и на мен ми минава мисълта, която минава и на вас – „ОУ! Супер! Поредното реалити, в което пълни бездарници се мъчат да пеят! Не ни ли стигат?“

Да де, ама не!

Както се оказа идеята на цялото това нещо е съвсем оригинална, а предаването, както и наградата не са нищо друго освен онзи шанс, на който всеки се надява. Няма да се пее … както е казал Шекспир – „Светът е сцена и всички ние сме актьори!“. Това е първото в България реалити, което иска да прави актьори от обикновени хора.

15 младежи, избрани след кастинг и без никакво театрално образование или започнали такова и не довършили, ще имат за ментори 3-ма големи български актьори (не ми казаха кои, но обещавам да ви кажа, като науча). Като цяло формата е стандартен – дава се задача и за една или две седмици, участниците, водени от своите ментори трябва да я подготвят и да я изиграят пред четирима от най-големите актьори на България.

А каква е наградата? И какво искам да кажа, че е шанс. Цитирам по памет Илияна, на която благодаря за поканата:

„Ние няма да им дадем един албум, който да купим. Даваме им шанс! Даваме им стипендия да учат във Филмовата академия в Ню Йорк. От тях си зависи дали тези две години ще седят и ще блеят или ще научат нещо.“

Да, правилно, наградата е двугодишна стипендия за Филмовата академия в Ню Йорк, където на победителя ще му преподават звезди от ранга на Глен Клоуз, Стивън Спилбърг и Сър Бен Кингсли. Мисля, че самото предаване е един голям шанс за всички тези млади хора (използвам този термин, защото нямам друг (не вярвам да са много по-млади от мен)). Да видят какво е … да усетят магията и да получат това което всеки заслужава, но малцина оползотворяват правилно – своите 15 минути слава.

Създателите.

Както казах идеята на това нещо е изцяло авторска и принадлежи на продуцентите Биляна Траянова и Валери Белчински. Хора, искащи да дадат шанс на тези 15 човека да покажат какво могат. Да покажат, че у всеки човек се крие някакъв талант и всеки може да постигне нещо, ако сериозно си го науми.

Жури?

А кой ще оценява тези хора и кой ще реши кой е достоен за този шанс? Както казах – някои от най-големите звезди на българския театър и кино (Не искам журито да ми се сърди, но ги давам според списъка в който са излезли в брошурата, която докопах. Ако можех щях всички да ви изброя на първо място):

Валентин Танев

Любен Чаталов

Йорданка Кузманова

Диана Добрева

Както казах – все големи имена на българският театър. Хора на които само имената им говорят достатъчно и не искам да ги обиждам, изброявайки роли и участия, защото съм обречен да пропусна нещо.

Защо?

Тъй, като наистина ми стана интересно, реших да потърся отговорите на любимия си въпрос на стоящите зад това ново предаване. Знаете ме, че винаги търся причините и мотивите скрити зад действията на хората, може би защото няма по-важно нещо от причините, довели до това или онова. Винаги съм твърдял, че знаейки защо, спокойно можеш да намериш „Кой?“, „Как?“ и „Какво?“. А и няма да е интересно, ако не знаем защо, нали така? За мое най-голямо съжаление успях да го задам само на 3-ма човека (докато се наканя и другите от журито се бяха събрали на чашка и някак не вървеше да се меся там).

Биляна Траянова

Като авторка на идеята за този формат, трябваше да я попитам за нейните причини, защото без тази нейна идея, цялото това нещо нямаше да се състои. Тя самата е много неща – актриса, продуцент, режисьор. Но по нейните собствени думи иска с това предаване да даде шанс на „млади и чисти хора, каквито са участниците“. Самият аз съм пропит със сарказъм и недоверчивост и не вярвам в това митично животно „чист човек“, но може би за това и аз никога няма да достигна нейните възможности.

Подшушнаха ми, че самото предаване няма да е негативно, няма да се цели показването на конфликта или поне няма да му се отдава такова значение, като на други места. Самата Биляна е супер позитивен и приятен човек и съм убеден, че ще иска същото светло отношение и вътре в предаването си.

Успех!

Йорданка Кузманова

Не можеше да не се поинтересувам от причините движещи и журито, и довели до участието на такива звезди, като оценяващи в такова новаторско предаване. Успях да се промъкна и да си задам „Защо“ – то на госпожа Кузманова. След като ме нахока за количеството представления, които съм изгледал в живота си (за мой най-голям срам (и може би голяма грешка да си го призная) съм гледал 1) ми даде причина, която честно казано не бях очаквал.

Според госпожа Кузманова най-големия проблем на българският театър в момента е … езика който се използва в българския театър. Това, че повечето актьори не могат да спазват „нотите на българския език“.

„Ако дойде един музикант, световен, като Васко Василев и той не свири правилно, няма да може да напълни залите така както ги пълни нали? Така е и ако един актьор не спазва произношението … нотите на българския език не може да напълни залата.“

Госпожа Кузманова се е съгласила да участва, като жури, точно за да повдигне този въпрос и да му обърне внимание.

Госпожо Кузманова, защото обещах да ви изпратя връзка към този материал – Хванал съм същността, нали? Самият аз не съм журналист, но мен винаги ме е интересувала същността на нещата. Ако желаете – винаги можем да се скараме.

***

За мен самия това предаване, ще е нещо което си заслужава да се гледа. И смятам да го отразявам до колкото мога. За първи път в български ефир ще се появи реалити, което смятам да следя с интерес. А при първа възможност смятам да си задам защотата и на останалите от журито, на менторите и дори на участниците.

Надявам се и на вас да ви е толкова интересно, колкото ми е на мен.

Ваш,

Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux