от Lucifer

mzm.hkdjwqgj.175x175-75Продължавам с чиста geek постовете (по някаква причина, последните два дни не ми остава най-вече желание за друго). След като вчера се занимах с miniDLNA/RealMedia за да имам достъп до харда си през линукс машина, днес ще ви запозная с решението, което използвам за Windows лаптопа ми.

След доста ровене, попаднах на Plex. Останалите решения или бяха платени или отдавна бяха зарязани. Plex не би бил първия ми избор за DLNA решение, ако имах някакъв избор.

Plex върши прекрасна работа, за това за което трябва – да представя мултимедийното ви съдържание в мрежата. Перфектно. Но също така прави и други неща – downcode-ва видео и аудио, коит не се поддържат от устройствата на които се опитвате да ги гледате, пази статистика на последно гледани неща, както и сваля обложки и информация от IMDB …

Всички тези екстри са добре дошли … ако е това, което търсите. Лично аз не държа на това и смятам, че прави само и единствено допълнителна цапаница, но … такъв съм си аз – искам нещо елементарно и просто. Една друга екстра, която ми се стори интересна, е така наречения myPlex – нещо като VNC или RDP за мултимедийното съдържание, което им по библиотеките на Plex.

Самата инсталация, поне за Windows е максимално опростена – стандартната Next ^n и после Finish. След самата инсталация си има лесен и елементарен Wizard, който да ви помогне да настроите основните неща и … ами това е. Елементарно и лесно. Plex сам и автоматично скенира папките, които сте му оказали и обогатява базата с всичко необходимо за тях.

Plex е направен красиво и е елементарен както за инсталация, така и за конфигурация, но има неща, които идват малко в повече индексирането на няколкото дестки филма отне около 15 минути (за сравнение miniDLNA на 3 пъти по-бавен процесор индексира 600 филма и около 20 сериала всеки с по няколко сезона в рамките на 3-4 минути). За музиката изобщо няма да говоря (легнах си да спя в момента в който започна да я индексира и се събудих след час и половина от воя на измъчения хард). Разбира се, друго лошо нещо е липсата на субтитри … и да знам до колко повечето от нас нямат нужда от субтитри, но да кажем жената не може без тях. Официално се води, че има, но така и не намерих начин да ги активирам, докато при miniDLNA,както казахи вчера се пускат автоматично.

Като цяло едно от малките предимства на Plex е това, че се администрира лесно … всичко става от един web базиран панел. Връзката с myPlex позволява да гледате нещата си на всякъде … но цялата лъскавина някак си ме кара да не го харесвам … хубавото е че рядко ми трябват функциите които няма (субтитри).

Plex го има за всички основни операционни системи и е лесен за използване … това сигурно спечелва повечето от хората, но аз наистина обичам нещата, които използвам да следват KISS принципа … за това и предпочитанията ми падат към минималистичния miniDLNA.

Ако имате повече ресурси и не ви интересуват субтитрите, но искате да имате богата meta информация за филмите си – Plex е за вас.

Надявам се да съм ви бил полезен.

Ваш,

Lucifer

Пост 32 от 60

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.