от Lucifer

deadly-98846_640„Някой се опитва да фалира държавата.“ – това ми каза вчера баща ми като ми се обади да ме попита дали знам нещо за ставащото в ПИБ.

Разбира се към този момент не знаех какво се случва – цял ден се бях забил да ровя едни лайна по phpBB 3.1 (хубаво проектче, за което може и да пиша, както и за работата, която върша по него).

За баща ми съм писал – той е трезвомислещ човек, който не се поддава на паника и понякога дори му трябва малко повече време, за да поеме някакъв риск. Не вярва в конспиративни теории и не приема такива като вероятни. Бащата е аналогов човек – гледа телевизия и обича простите телефони. За него интернет се изчерпва до скайпа със сестра ми и мобиле бг. За да гледа коли. Но за годините от както съм станал съзнателен човек, съм приел че баща ми има някакво несвойско усещане за нещата, когато става дума за пари.

Както казах той не вярва в Конспиративни теории … много по-вероятно е аз да повярвам в такава, от колкото той. Но щом той мисли, че някой се опитва съзнателно да фалира държавата, значи спокойно мога да приема че и аз не съм толкова луд.

Вижте, аз не съм банков специалист. Банковото ми образование се свежда до писането на няколко курсови работи, разговори те със сестра ми, докато учеше и обща култура. Но дори аз знам как работят банките. Поне имам много обща представа за функцията. Идеята на банката е да вземе парите от влогове и да ги даде в кредити … Това е може би най-просто обяснение което мога да дам, но се надявам да стане ясно. Опростявам нещата изключително много.

Принципа е следния – банката взима парите, които вие внасяте и ги дава на хора, които взимат кредит от тази банка. Вашия влог ви носи някакъв процент лихва на месец. Банката от своя страна взима някакъв процент лихва от кредитоплучателя (лихвата по кредитите е винаги по-висока от лихвата по влоговете). Няма да сядам да обяснявам за дългосрочни влогове, краткосрочни и така на татък. Принципа е горе долу следния – банката взима вашите пари и прави с тях бизнес. Продава стоки … само че стоката са пари …

Първа инвестиционна банка е голяма банка. По информацията в пресата за един ден изплатила 800 000 000 лева на хората отишли да изтеглят влоговете си. 800 000 000 лева не са малко пари. Но за мен това е най-големия признак за спокойствие – от сутринта до 15:00 когато банката обявява че затваря са изплатили една крупна сума пари. Банката заявява че ще отвори в понеделник. Какво ми говори това на мен? Като не специалист и като малко разбиращ от банково дело?

Занимавал съм се да тегля кредити и да ви кажа банките си имат политика за теглене над определени суми. Не знам колко е по закон, но някъде бях чул че в трезорите на клоновете трябва да имат обезпечение в брой около 10% от влоговете в този клон. 800 000 000 лева предполагам не са малко пари, не знам и колко клона има банката и от колко клона са изтеглени, но банката затваря 15:00 … Като заявява че ще работи в понеделник. Имайки предвид голямото текучество изтеглени пари, от банката са решили че за оставащите 2-3 часа работно време и два почивни дни, могат да набавят в клоновете си толкова пари в брой, че имат възможност да продължат изплащането, ако паниката не е овладяна.

Спокойствието на банката и чистата логика, че това не са малко пари, ме карат да стоя спокоен.

Нали разбирате, че това е атака към една банка. Хвърляне на прах в очите.

Някъде се извършва престъпление, от равнището на национално предателство и тази банкова атака е една от стъпките към това престъпление. Вярвам на баща ми за това, което каза – някой се опитва да фалира тая държава …

Надявам се сметките му да излязат криви … много криви. Финансовата структура на една държава е важна. Нека не си играем с червеното копче на икономическата ядрена бомба. На никого няма да му хареса – нито на нас, нито на тези, които го натиснат. Защото хората вече не са глупави … добре де – глупави са, но има достатъчно умни хора.

И само за накрая – евала на ПИБ и PR отдела им за начина по който овладяха всичко. Евала! Много сте добри!

Ваш,

Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux