от Lucifer

Преди няколко дни ФБР затвори един от най-големите сайтове за безплатно разпространение – MegaUpload, по обвинения в нарушаване на авторски права в особено големи размери. MegaUpload беше своего рода облачна услуга, макар и не от вида в който са DropBox и Box.net (имам регистрация и в двете, но предпочитам Box.net). С навлизане на Интернет в нашия живот, такива услуги започнаха да стават все по известни и все по-търсени … нещо, което винаги съм намирал за странно …

Да, такива услуги като MegaUpload или RapidShare, са удобни ако искаш да разпространиш нещо, което трябва да е достъпно до по-голямо количество хора, но не разбирам как средни и големи компании инвестират в облачните услуги, надявайки се на тези имагинерни 100% достъпност на важна информация … честно казано нито в DropBox, нито в Box.net, някога съм държал нещо изключително важно: някой и друг не публикуван материал за блога, някоя и друга книга, която да ми е достъпна, ако го закъсам за четене. Да вярно е че аз самият си падам леко параноик и се опитвам да се измъкна колкото се може повече от зависимостта към облака. За това и не разбирам как може някой да разчита на облака за друго, освен за спомагателна система.

В някаква статия четох, че имало клиенти на MegaUpload, които използвали акаунтите си за бизнес. Това ми прилича на историята, за която прочетох покрай падането на S3 облака на Амазон, миналата година. Тогава някакъв човечец се жалваше, че бил качил базата с информация на някакъв медицински application, който събирал информация от пейсмейкърите на пациентите си и при падане на облака, загубил достъп до тази информация и самата програма спряла да съобщава за проблеми с апартчетата. Още тогава се чудех колко прост трябва да си, за да довериш mission critical информация на облака и то на облак, над който нямаш никакъв контрол.

В днешно време, все повече хора използват облаците, като им доверяват все повече и повече от информацията си, но някога замисляли ли сте се, точно колко е сигурно това което правите?

Преди няколко месеца беше избухнал скандал с DropBox, защото по някаква неясна причина бяха оставили акаунтите на няколко десетки хиляди свои потребители незащитени. Тоест всеки можеше да влезе в акаунта на друг … и то в продължение на часове, ако не и на цял един ден. И това, само няколко месеца, след като бивш служител на компанията разгласи, че администраторите могат свободно да разглеждат съдържанието на потребителските профили, които според общите условия са неприкосновени, а според поместената на сайта им информация са и криптирани.

MegaUpload и RapidShare са два от най-големите сайта за свободно споделяне на информация, в някои случаи – в нарушаване на лицензните споразумения на тази информация, но какво дава право на ФБР да затваря целия сайт? Нима според the safe harbor rule, което съществува в американското законодателство, MegaUpload не е просто медия за споделяне? Един от основните доводи за затварянето на този сайт са „не достатъчно положени усилия за пресичане на пиратска дейност“ … WTF? До колкото знам MegaUpload са дали достъп до специален tool на всички притежатели на авторски права за да могат да премахват съдържание, което е тяхно … като освен пиратско съдържание, правоносителите не са се спрели да унищожават и неща за които не държат права, като например съдържание с отворен код или използващо CC лиценз, който позволява свободното споделяне (ако не ми вярвате – питайте google (случката беше нещо от сорта на Megaupload sues Warner bros)).

И какво се получава на края?

Един сайт като MegaUpload бива затворен въпреки, че самият той е само среда за разпространение, а собствениците му дори дават необходимите инструменти на собствениците на авторски права да си ги защитават. Това драги ми приятели, вече е цензура или ако не цензура, то поне защитаване на корпоративни интереси. Собственика на MegaUplоad имал 12 мерцедеса … халал да са му – неговия сайт сигурно прави няколко милиона долара оборот и предоставяйки не друго … а услуга! Подчертавам УСЛУГА!

А какво става, ако това се разпространи?

В момента в box.net акаунта ми има една книга по акупресура, за която нямам права да използвам (да, изпиратствал съм я), но също така имам и домашни, статии и неща, които ако не са мои, то поне не нарушават ничии права. Познавам хора, които си държат музиката в облака … нима следващата стъпка е да започнат да затварят облаците? Защото ние все пак държим нелицензирани копия на тази информация.

Аз бих казал – спрете цензурата … ама кой ли ме слуша … мога само да съм доволен, че съм се родил в Европа и още повече в България, където Интернет, въпреки че го подслушват си е свободен.

Ваш,

Lucifer

Един отговор за “Относно MegaUpload, облачните услуги и цензурата …”

  1. Това е все едно да си изрязваш статии от вестници и да си ги лепиш в тетрадка, с която да се фукаш пред приятели. Още по-голямо пиратство. 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux