от Lucifer

Не знам дали това ще е единичен пост или поредица от постове, но с наближаването на изборите в българския интернет и по площадчета, стенички и шадраванчета започнаха да се появяват разни шеги и закачки, на които не мога да не обърна внимание.

Самият аз отдавна съм си направил избора за кого да гласувам, но няма да го кажа. Все пак свобода на избор, а последната ми мисъл е да агитирам за някоя партия. Не съм такъв човек. Всеки сам си мисли и всеки сам си решава за кого ще гласува, важното е да гласува.

Днешни комедиен обзор е предизвикан от плаката разлепен на шадравана на пл. Славейков, нали го помните, онзи закрития, в който онова момче го удари ток. Познавах младежа задочно, но това е една друга тема. Та … да се върнем на плаката.

atakaПрикачвам снимка, за да не голословнича.

Това което ми прави впечатление и това, което ме накара да снимам този плакат и да го сложа в тази поредица, освен изпълнения в ла**яно десен, са точките „За“ и „Против“.

ЗА: Българския интерес и православието.

Против: Евро перверзията и война с Русия.

Само аз ли виждам несъответствието в изказванията като цяло и в отделните параграфи по отделно?

Къде има несъответствие ли?

Само в първата част стои поставянето на интереса на България на равно с религията. Много много отдавна, българската държава е избрала да е светска такава. Нейния интерес в най добрия случай е бил близък до църковния, но в нито един момент, не сме били религиозна държава. Поставяйки следването на една религия на равно с интереса на една държава, означава да отъждествиш двете – Българския интерес и православието. Е да де, ама не. Не може интересът на държавата ни да зависи от някаква религия. Не зависимо коя. Религията, в най-добрия случай, трябва да е морален компас и то само, ако самата религия може да бъде смятана за морална, а в момента БПЦ не е една от най-моралните общности. Дори напротив. Вече веднъж писах за намесата на религията в политиката. Но нека не забравяме, че това е само пропаганда. В нито един момент, дори за момент, някой няма да започне да проповядва религия в парламента. Това би го превърнало в не работеща институция. Вие представяте ли си политика, в която не лъжат?

Но това е малкия проблем. Големият ми проблем с този кафяв плакат идва от сблъска на за и против. И по точно „За българския интерес и против евро перверзията“ … do you see my point?

Nope?

Ако интереса на България е противопоставен на това, което те наричат „евро перверзия“ то къде лежи пътя на нашата мила държава? С Русия? Кога ли ще се научим на история … но на истинска история. Големия брат никога не ни е бил приятел. В международната политика няма приятели. Има съюзници и противници. Никой не го е еня за теб, ако няма изгода от теб. Дали ще е Русия или Европа – нещата стоят по един и същи начин – хората имат изгода от нас, за това ни помагат, ако нямат – няма да ни помагат.

Ние като държава сме малки, но заемаме много важен участък от картата. Това ни прави едновременно проблем и решение. И тук идва разликата между Евро перверзията и Руския брат: Европа никога не ни е казвала, че прави нещо за нас безкористно. Те винаги са казвали, че ни взимат заради геополитическата ни позиция и възможностите, които представляваме за съюза. Докато Руските интереси към нас никога не са били обявени реално.

И не ми излизайте с руските освободители от турско робство (не присъствие ваща мама). Единственото нещо което Руската империя е искала от нас е било не свободата ни, а мястото ни. Излаза на Черно море и близостта ни до Босфора. Ние сме били просто пионка в голямата игра на шах между Москва и Високата порта. Да, руската армия ни е помогнала в освобождението от турците, но помните ли си историята?

Помните ли какво прави руския княз когато разбира за опита за съединяване на българската държава? Нека ви напомня – оттегля всички висши офицери от ръководни позиции в българската армия. Това не пречи на княз Александър 1 да проведе военни учения по границата с Източна Румелия точно в момента в който избухват бунтовете за присъединяването и към Княжество България. Помните ли това? Или сте го минали диагонално, вярвайки в Руския освободител. Русия винаги е била много повече мащеха от колкото майка, защото на руската империя никога не и трябвала силна държава в този регион, а напротив – подвластен плацдарм в който да се установят на балканите.

Европа? Европа има нужда от силна България по една много важна причина – ние пазим границата и. Ние сме на пътя на основния поток към нея. И Европа иска да ни използва и Русия, но кой е по изгодно да използваме ние?

Нека не се заблуждаваме, че Русия ни е приятел. След като националистите забравят историята си … Но какво да правиш – те главите им пълни с нещо с цвета на плакатите им …

Ваш,

Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux