от Lucifer

Обичам да чета, това не е тайна за някого. Чета в свободното си време, колкото там остава. Чета в автобуса, чета като си открадна няколко минути. Понякога дори чета докато се разхождам (и да чувал съм за аудио книги, но за друго става дума) – представете си как някой върви, нахлупил големите слушалки на главата си и чете разтворена пред него книга. Ако не трябва да си го представяте, защото сте го видели – много вероятно е да съм бил аз.

Книгата е институция за мен. Своего рода бягство от малкото пространство, което наричаме реалност или живот в множество други. Нещо като наркотиците, но вместо да ти скашкват мозъка ти помагат да го развиеш. Но не мисля, че трябва да пиша някакъв трактат за книгите – вече съм го правил, предполагам дори няколко пъти.

В момента, обаче, съм се заел да запълня колекцията си – нали знаете „Избрана световна фантастика“ на издателство Бард? Да, червената фантастика! Решил съм да събера всички 187 до този момент излезли книги (188 от 23 май на татък с излизането на Джентълмен Джоул и Червената кралица на Лоис Макмастър Бюджолд). Разбира се още не съм достигнал половината. Според списъка ми съм успял да събера 78 книги, което разбира се не е много … дори половината не са, но съм се заел активно със събирането им.

Грижливо разделени на секция прочетени и секция за четене, отбелязани във Goodreads … всички хартиени разбира се … с изключение на две от тях (до момента) – „За подмяна“, която включваше части от „9-те принца на Амбър“ (следователно някъде там има някой който има 9-те принца на Амбър с части от За подмяна набутани в книгата) и „Господарят на Светлината“, на която липсваше последната глава. Не че не изчетох каквото имаше на хартия, но пък е тъпо да дочиташ електронно.

До сега съм отметнал една сериозна част от цялата колекция (някъде под около 50 книги) и за толкова книги, много рядко се среща нещо което да не струва според мен. Което за такава голяма колекция от различни автори и жанрове си е попадение. Радвам се да видя и че Бард издават във същата поредица The Expanse серията … ако не сте гледали сериала, чувам че сериала ставал още по-як ако си чел и книгите …

Но колекционирането продължава … имам цял списък с неща които все още нямам … макар и все по-трудно да се намират пропуски в колекцията ми … и все по-трудно да успявам да прибера книгите след като ги прочета (1 библиотека вече свърши – книгите започнаха да превземат рафтовете за игри).

Та … ако ви се намира червена фантастика на Бард и не ви трябва или нямате място къде да я държите … или просто искате да ме зарадвате – аз съм насреща …

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux