от Lucifer

2647Когато преди няколко дни ми казаха за Innovate for Good инициативата на Microsoft, първата ми реакция, както винаги когато чуя компанията от Редмънт беше „Пффф“. Да не забравяме, че аз съм си OS fanboy и за мен свободното разпространение на идеи и код е много важно. Но това беше първата ми реакция … после ме запознаха със самата инициатива …

Какво е Innovate for Good?

Innovate for Good е инициатива на Microsoft (моля без Бууу), която иска да стимулира разработването на технологични проекти с обществена полза. Това е световна инициатива, която у нас започва със събитие на 08.06 в betahaus. За мое съжаление, няма да успея да се включа, иначе идеята да имаш толкова много потенциал на едно място е изключителна. На събитието ще присъстват не само експерти на Microsoft, но и представители на TechSoup и start-up фондовете  Eleven и LaunchHub, които ще консултират авторите на идеите как да представят и защитят идеите си ефективно за да получат финансиране от страна на бизнеса и различни фондове, подпомагащи такива проекти.

Самото събитие е насочено към млади и иновативни хора – тези, които имат идеите и които трябва да поставят основите на бизнеса в бъдеще. Поканата е отправена към младежи между 16 и 30 години, които имат желание и интерес към разработване на проекти с обществена полза, макар и да нямат опит в тези начинания. Дори хора, без ясен още проект, но с желание да развият такъв. Водещ на събитието и своего рода модератор, ще бъде Кристофър Уорман – председател на TechSoup – глобална, благотворителна мрежа, работеща в 56 държави за осигуряване на технологични продукти и услуги за обществена полза.

След края на събитието, участниците ще имат възможност да се включат в on-line мрежа за разработки на такива идеи – Innovate for Good (от където идва и името). В нея вече има над 2000 младежи от цял свят, работещи по множество проекти. Общността предоставя достъп до различни ресурси на Майкрософт за реализация на социални проекти. Над 30 разработки са получили директно финансиране, а над 100 са стартирали развитието си в директорията за социални идеи. Един истински think tank от млади и идейни хора …

Като цяло Innovate for Good е част от програмата на Microsoft – YouthSpark и има за цел да разпознае лидерите, които желаят да се занимават с такива социални проекти и да им окаже необходимата за това помощ (или поне да ги ритне в правилната посока, за да им зададе V0).

По принцип не съм голям фен на МалкотоМеко, но не мога дори и аз да не призная, че това е една чудесна възможност за всички. Един шанс, който малко други дават, а самата инициатива ми се вижда като една невероятна възможност, ако не друго, то поне да се запознаеш с хора, които мислят като теб, хора, които могат да черпят от идеите ти и да черпиш от техните, така заедно да постигате това, което искате.

За съжаление, както вече казах, аз няма да мога да присъствам, но ако вие искате или познавате някой, който би се заинтересувал, можете да вземете участие като се запишете за Innovate For Good София през онлайн формата им преди 5 юни 2013 г. с регистрационен код I4GBulgaria:
https://www.innovate4good.org/

 

Надявам се да се родят много хубави проекти от това събитие.

Ваш,

Lucifer

Пост 5 от 60

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux