от Lucifer

2783827537_b4d2a5cc9a_zПреди няколко дни, в поста за Gamification споменах за една игра, наречена HabitRPG. Обещавам да разкажа повече за нея и как може да промени живота ви, но това по-на татък. По-важното е един от аспектите на тази игра … подусловията ако искате – създаването на навици. Един от навиците, които съм си сложил като опция е озаглавен „Игнорирай една глупост“ и е един от малкото навици (само още един), които имат негативна опция (нанасят поражение).

Какво е „игнорирай една глупост“?

Обективно погледнато съм човек, който се пали лесно за глупости. Наистина се впечатлявам и се паля от неща, които ще ми донесат много повече полза, ако ги игнорирам и ги оставя да преминат без да ги отразя. Това е навик, който смятам, че е хубаво да развия (не само заради точките и златото в играта), защото трябва да се науча, че да се връзвам за дребни и независещи от мен неща е не само неприятно, но и вредно за мен. Всичкото време, което ще хвърля за да вляза в безсмислен спор … цялата енергия за доказване на правотата си … всичко това е хвърлено на вятъра. Трябва да се науча да не водя безсмислени битки и да оставя нещата, над които нямам власт … например неизчерпаемия резерв от човешка глупост … да се случват без да ме натоварват.

Всеки ден, поне в моя живот, се срещаме с неща, за които пилеем енергия и време – безсмислени спорове, за това кой го е страх. Ненужни пререкания кой е крив и кой прав … има ли смисъл? Да хвърляме тази енергия, вместо да я насочим на където трябва?

Може и да пораствам (най-накрая), може и просто да съм започвал да се изчерпвам или просто да съм се изморил, но честно казано не ми се занимава. Не ми се спори с глупаци, колкото и да не са прави. Не искам да водя безсмислени битки за надмощие с хора, които отдавна съм надминал. Няма смисъл да хвърлям енергията си за глупости, за това и смятам всеки път, когато успея да игнорирам една глупост, да си взимам точките за нея. Да и взимам златото и да си купя с него зелени заешки уши (тази референция ще я поясня като говоря за HabitRPG в някой от следващите дни).

Наистина е безсмислено да се занимавам с човешката глупост – тя е неизчерпаема. Не може да се пребори, не може да се спре или да се ограничи … По дяволите – размерите и дори не можем да си ги представим. Трябва просто да приема, че хората са глупави и да спра да се занимавам с опити да ги променя или да ги науча на по-добро.

Игнорирай една глупост е може би най-трудния навик, който искам да си изградя. Дори ежедневните тренировки ми изглеждат много по-прости като … опция … като навик за изграждане, от колкото да успея да спра да се ядосвам за глупости и да хвърлям енергията си там където няма смисъл. Но ще се опитам. Най-вероятно няма да успея – просто съм си такъв. В някакъв момент ще ми писне … или някой ще каже или направи нещо, което е твърде отвъд … иии целия навик ще отиде на майната си …

Но какво да се прави – важното е че се опитвам.

Та … игнорирайте по една глупост … на ден. Това ще ви спести много нерви …

Ваш,

Lucifer

 

Снимка: Bill Gracey

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux