от Lucifer

Вчера, малко преди да си легна Интернет гръмна от новия социален хайп – плугин за WordPress, който интегрира Facebook.

Като всеки уважаващ себе си geek реших първата ми работа тази сутрин да е инсталацията и настройката на това ново чудо на интернет технологиите. Така и на правих … ако се чудите защо нямам пълно OpanGraph интеграция на блога … продължавайте да четете.

Та … от репото на Wrodpress си инсталирах този велик Facebook plug-in и реших че от всички функции (които са 5 или 6 ) на мен всъщност ми трябват 2 – Social Publisher и Comments.

Целта на Social Publissher е директно да публикува материалите0 в Time Line на автора – вашия и на фен страницата ви. До колкото разбирам това и до сега е било налично и малко прилича на „rel=author“ хватката, но за Facebook.

А Comments си е интеграция на Facebook коментарите към материала. Това е налично от много дълго време, но изискваше сериозен или не толкова сериозен haking на темите.

За какво ни е всъщност?

Честно казано на мен не ми трябва за друго, освен за да знам как се иснсталира. Има двама, трима приятели в twitter, които се присещат, че искат нещо такова из блога и почват да питат, а като го инсталирам ще ми е по-лесно да им кажа как се прави.

Да де, ама facebook пак са си оставили ръцете. Инсталацията на plug-in-а си е стандартна за WordPress – point-and-click. Конфигурацията също не иска висше и е направена едва ли не като за кретени. Създавате си Facebook APP, избирате му namespace и в настройките на plug-in-а добавяте APP ID, APP Secret и Namespace … и готово.

Добавянето на Social Publisher-a е свързан с малко повече гимнастики, но те са подробно описани в help-а на plug-in-а. И въпреки, че не са едни от най-сложните, ще се наложи да четете внимателно. Финалната стъпка след конфигурацията на тази функция е да публикувате пост или страница от името на потребителя с който е свързан – автора. Всичко е супер … пишете си статията, слагате си снимката. Натискате копченцето Publish … и … кур – празна бяла страница.

Отваряйки error log-а на domain-а ще намерите един много неприятен ред:

[Wed Jun 13 11:13:02 2012] [error] [client 192.168.0.66] PHP Fatal error: Call to undefined function get_post_thumbnail_id() in /www/default/blog/wp-content/plugins/facebook/fb-social-publisher.php on line 249, referer: http://www.anavaro.com/blog/wp-admin/post-new.php

Но както се оказа грешката отново е в мен. Изглежда темата ми има нужда от още малко работа. Пропуснал съм във функцийте да добавя add_theme_support( ‘post-thumbnails’ ); … един ред създава толкова проблеми. Благодаря на @IvCleo, че ме насочи към правилния проблем.

Резултата при активиране на Comments е подобен, макар и не толкова плачевен – при активиране, първи ви изчезва формата на WordPress за коментари и после … ами нищо. После не се случва нищо. Няма Open Graph интеграция, няма ниииищо … В някакъв момент си погледнах JavaScript конзолата, и видях, че се кара с Google Plus Badge-а, който е на страницата ми … махнах го. Резултата беше същия. Махнах всички social media бутони … мне и това не помогна. Няма грешка в лога, няма грешка на страницата … просто не работи. Както се оказа след по-задълбочено проучване – проблема идва от липсата на едно парче код, което plug-in-а отказва да сложи.

Предполагам, че големия проблем е в моята тема, но това не ми пречи да си я хакна така че да работи, и то не е толкова сериозно. Някой ден, ще седна и ще си направя всички промени, така че да работят без повечето плугини, но за сега и така ме устройва.

Както се оказа Facebook WordPress Integration добавката е много стриктна от към дефиниции на темите, но това не е толкова лошо, за тези, които не са като мен и не са направили един тон глупости по собствените си теми.

Най-накрая накарах всичко да работи, ако не напълно по спецификации, то без много много да променям функционалност.

Ваш,

Lucifer

Пост 57 от поне 100

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux