от Lucifer

Днес сутринта някой пусна линк към статия, озаглавена „Логиката подкопавала вярата в Бог“.

Чудо на чудесата! Хвърлили са безбройни часове човекоработа, за да разберат докажат че … логиката намалява вярата в алогични неща? А стига бе!!!

Не мога да повярвам!

Много пъти съм писал за вярата и за това, че няма нищо лошо в нея, а лошото идва от религията. Просто ме напуши смях. За какво правят изследвания хората, така като са тръгнали, да вземат да докажат, че водата е мокра или че горенето е екзотермична реакция.

Забавно си е …

Но все пак … така си е. Докато продължава да има хора, които отказват да мислят, ще има и такива изследвания. По принцип, ние хората имаме нужда да вярваме. Ако мога да цитирам Пратчет:

“All right,“ said Susan. „I’m not stupid. You’re saying humans need… fantasies to make life bearable.“

REALLY? AS IF IT WAS SOME KIND OF PINK PILL? NO. HUMANS NEED FANTASY TO BE HUMAN. TO BE THE PLACE WHERE THE FALLING ANGEL MEETS THE RISING APE.

„Tooth fairies? Hogfathers? Little—“

YES. AS PRACTICE. YOU HAVE TO START OUT LEARNING TO BELIEVE THE LITTLE LIES.

„So we can believe the big ones?“

YES. JUSTICE. MERCY. DUTY. THAT SORT OF THING.

„They’re not the same at all!“

YOU THINK SO? THEN TAKE THE UNIVERSE AND GRIND IT DOWN TO THE FINEST POWDER AND SIEVE IT THROUGH THE FINEST SIEVE AND THEN SHOW ME ONE ATOM OF JUSTICE, ONE MOLECULE OF MERCY. AND YET – —Death waved a hand. – AND YET YOU ACT AS IF THERE IS SOME IDEAL ORDER IN THE WORLD, AS IF THERE IS SOME… SOME RIGHTNESS IN THE UNIVERSE BY WHICH IT MAY BE JUDGED.

„Yes, but people have got to believe that, or what’s the point—“

MY POINT EXACTLY.”

Имаме нужда от вярата си, от вярата в малките неща когато сме деца: приказките, феите и елфите, магията ако щете. За да можем да вярваме в по-големите когато пораснем: чест, дълг, ред, закон, дори справедливост. Все неща, които не биха работили, ако не вярваме в тях.

Дори законът с който обуславяме обществото си и надграждаме хаоса, се гради на вяра – вярата, че така постигаме нещо по-добро.

Вярата в себе си, вярата в другите.

Както казах – имаме нужда от вяра. Но хората пропускат, че вярата не е религия.

Вярата не противоречи на логиката. Вярата на учените в CERN в съществуването на хигс-бозона, не противоречи на логическите им и научни методи да го открият. Хората не са се събрали и не са започнали да се молят за създаването на тази частица, която вярват, че съществува, а са създали апарат. Чисто човешко творение, което е толкова магическо, колкото и масата на която ми стои лаптопа докато пиша това.

Но виж … религията е нещо друго. Всеки път ще го казвам. Религията застава на пътя на логиката. Прегражда го и иска чисто преклонение пред нещо, което нямаш как да докажеш. Пред нещо, за което дори не допуска опита да бъде доказано.

Религията е това, което изкривява вярата и дава лошо име на всички, които вярват.

И явно вече е доказано, че единственото оръжие, срещу тази … болест е аналитичната и трезва мисъл. Да мислиш не противоречи на това да вярваш. Да мислиш противоречи на това да вярваш сляпо и да се оставяш единствено вярата да определя пътя ти през живота.

Вчера написах, че рационалността е най-доброто нещо, което човек може да направи за начина си на мислене. Стига покрай чистата рационалност да не изгуби надеждите си … капчиците вяра, които правят хората – хора.

Ваш,

Lucifer

Броячът показва 89 дни 20 часа 27 минути и 37 секунди, а това е пост 14 от поне 100

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux